hirdetés

Bekeményítettek a dokik. Az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet sem az Európai Uniótól, sem az uniós tagállamoktól nem fogad el adományt, mert nem ért egyet az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU–török migrációs egyezménnyel – derül ki a segélyszervezet pénteki közleményéből.

orvosok határok nélkül

Az MSF szerint ez jelzés az EU embertelen eljárása s erőfeszítései ellen, hogy a menekülteket és szenvedésüket távol tartsák az európai partoktól.

Három hónappal az EU–török alku hatálybalépését követően, amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, a menedékkérőket továbbra is kiutasítják, s kénytelenek megfizetni ennek az embertelen politikának az árát – olvasható a közleményben.

Az EU–török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt.

Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 menekült vesztegel, köztük számos – kíséret nélkül utazó – kiskorú is. Az MSF szerint a migránsok hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények között élni a túlzsúfolt befogadó- és regisztrációs központokban.

Jerome Oberreit, az MSF főtitkára bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, amelynek értelmében nagy részben „lemásolnák” az EU–török megállapodást, s ennek megfelelő alkukat kötnének több mint 16 afrikai és közel-keleti állammal.

Oberreit szerint ezzel Brüsszel egy „cukor és korbács” rendszer keretében az elkövetkező öt évben nyolcmilliárd eurót szánna olyan államoknak, mint Jordánia, Libanon, Nigéria vagy Líbia. Cserébe több illegális bevándorlót szállítana vissza az unió ezekbe az országokba. Azok az államok, amelyek együttműködnek, jutalmat kapnak, míg azoknak, amelyek nem, a kereskedelem, valamint a fejlesztési segélyek terén hátrányos következményekkel kell számolniuk – fűzte hozzá.

Oberreit kijelentette: az EU nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy embereknek menedéket adhasson, hanem hogy lehetőség szerint sikeresen távol tartsa őket.