hirdetés

Közel száz ember életét követelte a pusztító tűzvész a Hawaii Maui szigeteken és lehet ez még nőni fog, hisz  még gőzerővel dolgoznak a parázsló romok között a kutatócsoportok. Az esetnek már egy tanúsága van, a helyi politikusok ás szakemberek sajnos nem vették komolyan az erdőtüzek okozhatta veszélyt és nem is tettek semmit ennek megelőzésére .

Újra erőre kaptak a lángok, és már legkevesebb 90 ember halt meg a Hawaii Maui szigetén tomboló tűzvészben, és ez a szám több mint valószínű, hogy még tovább nő. A hatóságok több helyszínen újra elrendelték az evakuálást – írja a The Guardian az amerikai szövetségi állam történetéknek legsúlyosabb természeti csapásának legújabb fejleményeiről.

Amint arról beszámoltunk a napokban, az erdőtüzekből kialakult tűzvihar nyomán ezrek váltak hajléktalanná és csaknem ezer épület romba dőlt, és az újjáépítés szinte bizonyosan dollármilliárdokba kerül majd. A kutatócsoportok ugyancsak folytatták Lahaina üdülővárosában a parázsló romok átfésülését a maui rendőrség szerint az új tűz a nyugat-maui Kaanapaliban égett, a hét elején égett terület északkeleti részén. A helyi médiumokban egymásnak ellentmondó hírek is megjelentek az újabb evakuálások szükségességéről.

Közben már elkezdték feszegetni a felelősség kérdését is. Helyi tisztségviselők szerint a vészhelyzet-kezelési nyilvántartások nem mutattak arra utaló jelet, hogy a figyelmeztető szirénák működtek volna, annak ellenére, hogy Hawaii a világ legnagyobb integrált, minden veszélyt rejtő közbiztonsági figyelmeztető rendszerét működteti. Anne Lopez hawaii főügyész közölte: hivatala átfogó felülvizsgálatot fog végezni az erdőtüzek előtti, alatti és utáni döntések esetében, mert továbbra sem világos, hogy egyáltalán figyelmeztettek-e az illetékesek a rendkívül gyorsan terjedő tűz veszélyére. Hawaii kormányzója, Josh Green is vizsgálatot rendelt el.

A tüzek az állam történetének leghalálosabb természeti katasztrófájává váltak, megelőzve a Hawaii nagy szigetén 1960-ban, egy évvel Hawaii Egyesült Államokhoz való csatlakozása után 61 ember halálát okozó cunamit. Van, aki Lahainát egy lebombázott háborús övezethez hasonlította, ahol a hő megolvasztotta a motorblokkokat.

Mindeközben a CNN háttéranyaga szerint a katasztrófa kialakulásában jelentős szerepet játszhatott hogy a hawaii hatóságok alábecsülték az erdőtüzek veszélyét. Egy tavaly készített szakmai jelentésben például rangsorolták azokat a természeti katasztrófákat, amelyek leginkább fenyegethetik az állam lakosait. A dokumentumban a cunamik, a földrengések és a vulkáni veszélyek kiemelt helyen szerepeltek, a jelentésért felelős állami katasztrófavédelmi ügynökség egyetlen szóval jellemezte az erdőtüzek emberi életet fenyegető kockázatát: alacsony. Ez azt jelenti, hogy Hawaii egyszerűen nem volt felkészülve egy ilyen természeti kataszrófára. Egy 2021-es Maui megyei jelentés még azt is tartalmazta, hogy az erdőtüzek megelőzésére szolgáló pénzeszközök nem megfelelőek, és a megyei tűzoltóság stratégiai terve a teendőkről semmit nem tartalmaz.