hirdetés

Már egy második, szökésben lévő feltételezett IÁ- öngyilkos merénylőt is keres a francia rendőrség a múlt heti, brutális és sokkoló, 132 áldozatot követelő párizsi merényletekkel kapcsolatban – jelentette be a France2 francia közszolgálati televízió híradója.

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 14: Soldiers inspect the attack scene at Bichat street, in central Paris, France early on November 14, 2015. Reports indicate that more than 140 people overall have been killed in at least two suicide bombings, another explosion and a drive-by shooting, which targeted seven different locations. Mustafa Sevgi / Anadolu Agency

A gyanúsított a párizsi belvárosi kávéházak és éttermek teraszaira lövöldöző IÁ öngyilkos terrorista kommandó tagja volt a francia Abdeslam fivérekkel együtt. A 31 éves Ibrahim a támadásokat követően az utcán felrobbantotta magát, a 26 éves Salah viszont elmenekült. Ellene Belgium és Franciaország is elfogatóparancsot és hajtóvadászatot adott ki. A rendőrség gyanúja szerint a Seat típusú gépkocsiban, amelyből a lövéseket leadták, egy harmadik ember is ült, de őt egyelőre nem tudták azonosítani.

A France2 szerint egy szemtanú rögzítette a rue Charonne-ban a La Belle Equipe nevű kávéház előtti lövöldözést. A felvételen jól látszik, hogy miközben a két testvér leadja a lövéseket a gépkocsiból, a járművet egy harmadik ember vezeti, aki feltehetően Salahhal együtt elmenekült.

A belga rendszámú, fekete színű Seat gépkocsit vasárnap reggel találták meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában. A járműben három Kalasnyikovot is találtak a rendőrök.

Az eddigi hivatalos közlések szerint a hét helyszínen, három terrorkommandó által elkövetett támadásokban hét merénylő vesztette életét: hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A mostani bejelentéssel kilencre emelkedett a merénylők száma.

A France2 francia közszolgálati televízió arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bataclan rendezvényterembe betört terrorista kommandó három tagjának holttestét találták meg a hatóságok, de a legtöbb szemtanú és a rendőrség is az első órákban négy terroristáról számolt be. Ezért elképzelhető, hogy a koncertteremben megölt 89 halálos áldozat között lehet még egy merénylő is, akit majd csak később sikerül azonosítani.