hirdetés

Tóásó  előd nem sok jóra számíthat, mert terrorizmusban való bűnrészesség miatt nyolc év börtönre ítélték pénteken Bolíviában az úgynevezett terrorizmusper egyik vádlottját, Ignacio Villa Vargast, alias El Viejót, aki 2009-ben Rózsa Flores Eduardo alkalmi gépkocsivezetője volt. Ez volt az első ítélet, amely a Santa Cruz-i sajtó szerint rossz hír az ügy többi gyanúsítottjának, köztük Tóásó Elődnek is.

tóásó

A közel hat éve tartó perben pénteken állt be fontos fejlemény. Villa Vargas, azaz El Viejo kezdetben koronatanú volt, majd vádlottá vált, s egy ideje következetesen azt állította, hogy az egész ügyet valójában a bolíviai belügy manipulálta, amelyben a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo is érintett volt. Rózsa Flores egy külföldiekből álló csoportot vezetett, amelynek több tagját – így őt magát is – 2009. április 16-án bolíviai kommandósok likvidálták a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

El Viejo rövidített ítélethozatali kérelmében a döntés most pénteken született meg. Ramiro Guerrero államügyész interpretálásában a lényeg persze az, hogy Villa Vargas bűnösnek vallotta magát, tehát a vádnak igaza van, azaz Santa Cruzban működött egy szakadár mozgalom, amely bűncselekmények sorozatát követte el. Az államügyész felsorolta mindazokat a külföldieket, akik 2008 őszétől 2009 áprilisáig megfordultak Rózsa Flores társaságában. Az Aerosur légitársaság, illetve a Santa Cruz-i szállodai bejelentőlapok szerint Michael Dwyer, Magyarosi Árpád, Tóasó Előd, Mario Tadic, Gáspar Dániel, Dudog Gabor, , Révesz Tibor, Tamás Lajos és a szlovákiai Pistovcak Iván az érintettek. A vád szerint a Santa Cruz-i szeparatisták pénztárnoka, az időközben külföldre szökött Alejandro Melgar fizette a repülőjegyeket és a szállodai költségeket.

A Santa Cruz-i vádlottak közül csak egy-két személy az, aki El Viejóhoz hasonlóan, a rövidített eljáráson gondolkodik, a döntő többség viszont ragaszkodik ártatlanságához. Az El Dia című lap szerint El Viejo abban a reményben ment bele bűnösségét elismerve a kialkudott nyolc évi börtönbe – holott terrorizmusért akár 25 év is járhat -, hogy a bolíviai gyakorlat szerint szabadulhat, ha kitöltötte a büntetés felét.

A bolíviai ellenzék szerint viszont a terrorista összeesküvés egész koncepciója csupán a kormány manipulációja, amit a külföldre szökött Soza ügyész nyilatkozatai is áttételesen megerősítenek.

( Esti Újság – Népszabadság )