hirdetés

Drinápolyban megszüntetik a liftezést. Dursun Ali Sahin kormányzó szerint mindez az elhízás elleni harc egyik fontos állomása. Az állami épületekben így csak lépcsőzni lehet. A tiltás az első három emeletre vonatkozik, ezeket tehát csak lépcsőzve tudják megközelíteni a török állampolgárok.dursun ali

Edirne (egykori nevén Drinápoly) kormányzója, Dursun Ali Sahin úgy döntött, hogy az állami épületek liftjei az első három emeleten ne üzemeljenek. A tiltás december 31-én lépett érvénybe, ezzel pedig az emberek rákényszerülnek a lépcsőzésre. A kormányzó reményei szerint így az állampolgárok kevésbé fognak elhízni, és hozzásegítik őket a kilók leadásához.

A rendelők és kórházak nem képezik részét az intézkedésnek, és azokat sem érinti a tiltás, akik mozgáskorlátozottak vagy más egészségügyi okból nem tudnak egyedül lépcsőn közlekedni. Sahin úr az intézkedést úgy aposztrofálta, hogy ez az első lépés egy jobb egészségügyi állapot eléréséhez.

Ha lift helyett lépcsőzünk, meghosszabbíthatjuk életünket. Sőt, még a villanyszámlán is spórolunk – nyilatkozta Dursun Ali Sahin kormányzó.

Sahin úr híres arról, hogy fáradhatatlanul kísérletet tesz a törökök egészségügyi állapotának javítására. A liftes akció előtt például elrendelte, hogy a kávézók és vendéglők maximum egy cukorral szervírozzák a török teát a szokásos kettő helyett. Az OECD jelentése szerint Törökországban az elhízás rohamosan nőtt az utóbbi években, 2011-ben már minden ötödik ember elhízottnak számított.