hirdetés

Szaúd-Arábia kizárja a meggyilkolt ellenzéki újságíró, Jamal Khashoggi ügyében a két magas rangú gyanúsított kiadatását – jelentette be Ádel al-Dzsubeir, a szunnita királyság külügyminisztere az al-Arabíja helyi hírtelevízióban. A szaúdi diplomácia vezetője leszögezte: nem adják ki állampolgáraikat.

 

khashoggiEgy török bíróság december 5-én adott ki elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség kérésére a szaúdi hírszerzés vezetőjének volt helyettese, Ahmad al-Asszíri, valamint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen. A török vádhatóság szerint erős a gyanú, hogy Asszíri és Kahtáni is a gyilkosság kitervelői között van. Az elfogatóparancs szerint a két tisztségviselőt a többi között előre kitervelt gyilkossággal vádolják.

Elemzők ugyanakkor a török intézkedést inkább csak politikai lépésként értékelték, amelynek célja a nyomásgyakorlás növelése Törökország regionális riválisával szemben, mintsem valódi kilátással bíró jogi manőverként. Az NTV török hírtelevízió emlékeztetett, hogy Törökország és Szaúd-Arábia között nincs érvényben kiadatási egyezmény.

A rijádi eljárásnak összesen 21 érintettje van, közülük 11 ellen emeltek vádat eddig, de a nyomozás még nem zárult le.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, Dzsubeir, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Khashoggit a szaúdi főkonzulátuson, minden bizonnyal feldarabolták a testét, és még aznap visszarepültek Rijádba. Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Khashoggival nem előre kitervelten, hanem dulakodás következményeként végeztek.