hirdetés

Egyelőre csak tapogatóznak a dortmundi merénylet ügyében a német nyomozók és titokszolgák. Nem találtak kapcsolatot a Borussia Dortmund német labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben Németországban őrizetbe vett iraki férfi és a támadás között – közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség. A nyomozás első megállapításai szerint nem érintett az ügyben a hatóságok látókörébe került másik, német férfi sem. A merényletet egyik terrorszervezet sem vállalta magára.

dortmund busz3A közlemény szerint a kedd este végrehajtott robbantásos merénylet ügyében folytatott nyomozás eddig nem tárt fel arra utaló adatokat, hogy a 26 éves iraki állampolgárnak köze lenne a támadáshoz.

Azonban mégis kezdeményezik előzetes letartóztatásba helyezését, mert megállapították, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet oldalán harcolt Irakban, és németországi tartózkodása során is kapcsolatot tartott a dzsihadista szervezet tagjaival. Az illetékes bíróság elfogadta az indítványt, így az iraki férfi csütörtökön előzetes letartóztatásba került.

A gyanú szerint legkésőbb 2014 végén csatlakozhatott az IÁ-hoz, egy nagyjából tíz harcosból álló egység vezetőjeként tevékenykedett. Az egység feladata emberrablások, zsarolások és gyilkosságok előkészítése volt. A gyanúsított személyesen is részt vehetett fegyveres akciókban, majd 2015 márciusában Irakból Törökországba, onnan pedig 2016 elején Németországba távozott.

A BVB elleni támadással kapcsolatban a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség korábbi adatai szerint két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az “iszlamista spektrum” tagjai. Sajtóértesülések szerint az iraki férfi mellett egy 28 éves német férfiről van szó, nála házkutatást tartottak, őrizetbe nem vették.

Az ügyészség egy szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a Dortmund melletti Fröndenbergben élő férfival kapcsolatban sem találták jelét annak, hogy köze lehet a pokolgépes merénylethez, így megszüntették az eljárást ellene.

A BVB elleni merényletet terrortámadásként tartják számon, de az eszmei, ideológiai háttér és az indíték ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér. Azonban a legtöbb szakértő szerint szinte egyetlen eleme sincsen az ügynek, amely illeszkedne az iszlamista terrorizmus eddig megfigyelt mintázataihoz.

Az interneten megjelent egy másik szöveg is, amely szélsőbaloldali háttérre utal, ennek eredetisége a szövetségi legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint erősen kétséges.

Az ügyben így egyelőre nincsen komoly nyom. Sajtóértesülés szerint a hatóságok most az utóbbi évtizedek valamennyi terrortámadását elemzik, párhuzamosságok, hasonlóságok, feltűnő jelek után kutatva.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre.

Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük. A pokolgépekben fémszegecseket helyeztek el. Egy ilyen tárgy áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem egy utast talált el.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen rongálódott meg, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, az együttes egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

A mérkőzést elhalasztották szerda estére. Az AS Monaco 3-2-re győzött a BVB vendégeként. Thomas Tuchel, a BVB vezetőedzője a találkozó után élesen bírálta az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), amiért a játékosoknak rögtön a támadás másnapján pályára kellett lépniük. Az UEFA visszautasította a bírálatot, arra hivatkozva, hogy a BVB vezetőségével egyeztetve hoztak döntést a mérkőzés új időpontjáról.