hirdetés

Bajban az oroszok. Megszüntette az Eu az orosz állampolgárok könnyített beutazását az Európai Unióba. Az uniós miniszterek megállapodtak abban, hogy felfüggesztik az orosz vízumkönnyítési megállapodást – írja az AFP. A kérdés hosszú ideje napirenden volt. Néhány állam képviselője már régóta azt követelte, hogy teljesen tiltsák ki az orosz turistákat az Európai Unióból.

 

Nincs rendjén az, hogy az orosz turisták csak úgy sétálgathatnak a városainkban és a jachtkikötőinkben. Jeleznünk kell az orosz népesség felé, hogy ez a háború nincs rendben, és elfogadhatatlan – mondta korábban a Financial Timesnak egy, az ügyre rálátó uniós tisztviselő. Mint látszik, végül is a kevésbé drasztikus verziót szavazták meg.

Nehezebb és költségesebb lesz az oroszoknak, hogy a schengeni övezetre érvényes vízumhoz jussanak, de a lehetőség továbbra is megmarad.

A Frontex becslései szerint az ukrajnai háború kitörése óta majdnem egymillióan érkeztek az EU területére orosz útlevéllel, a túlnyomó többség Finnországon (333 ezer fő), Észtországon (234 ezer fő) és Litvánián (132 ezer fő) keresztül. Ezek az utazások jellemzően pár napig tartottak, azonban kilencvennapos schengeni vízumot állítottak ki, amellyel korlátozások nélkül utazhattak ki és be az övezetbe.

A baltiak, a finnek és a lengyelek a legfőbb támogatói a közös uniós vízummegtagadásnak, míg Németország, Görögország és Ciprus ellenzi a felvetést.

A legtöbb orosz turista egyébként Görögországban és Cipruson nyaral, utóbbi esetében az odalátogatók egynegyede érkezik Oroszországból. Az Európai Unión kívül az odaigyekvő Montenegróba most kevesebben utaztak, mint általában.