hirdetés

Nehéz hónapok várnak a régiség- és műkincskereskedőkre. Az Európai Bizottság a pénzmozgáson keresztül próbálja visszaszorítani a terrorizmust. Kijelölték, hogy melyek a fő célpontok. Így a pénzmozgásokat és a műkincs-kereskedelmet veszik górcső alá, a szokásosnál erősebben, nehogy a pénz a az IÁ terrorista szervezethez vagy annak bármely tagjához jusson.

műkincs

Az Európai Bizottság cselekvési terve arra készül, hogy felszámolja a tiltott készpénzforgalmat, befagyasztja a terrorista csoportokhoz köthető számlákat és hatékonyabbá teszi a hírszerzők pénzügyi információinak megosztását. A terv a terroristák támogatóinak és kedvezményezettjeinek azonosítására összpontosít.

Frans Timmermans európai bizottsági alelnök úgy fogalmazott, hogy követni kell a pénz útját és elvágni a forrásokat a terrorista cselekmények megelőzése érdekében. „Ha a pénztárcájukat célozzuk meg, csökkenteni tudjuk az utazási lehetőségeiket, azt, hogy robbanószert és fegyvert vásároljanak, valamint azt, hogy gyűlöletet és a félelmet terjesszenek”  tette hozzá a bizottsági alelnök.

A cselekvési terv megerősíti és megkönnyíti a tagországok között a bűnüldözők adatainak megosztását. A bankok számára kötelezővé teszi az alacsonyabb banki biztonsági rendszerrel működő országokból érkezett vagy oda utalt összegek magasabb fokú ellenőrzését.

Az új szabályzat rendelkezik egy nemzeti hatáskörű központi bankszámla-nyilvántartási rendszer elkészítéséről is, amely  az információk megosztásával a tagállamok hatóságai között  képes lesz kiszűrni a terrorizmussal vádolt egyéneket banki utalásaikon keresztül.

A bizottsági terv szerint javítani fogják a terroristák által gyakran használt virtuális valuta, az úgynevezett bitcoin használatának és használójának azonosítását. A szigorúbb szabályozásoknak emellett ki kell terjednie a több országban működő, előre feltöltött bankkártyák rendszerére is, amelyek mind a névtelen utalásokat teszik lehetővé.

Az akcióterv külön fejezetben foglalkozik a terroristák bevételéül szolgáló régiségkereskedelem ellenőrzésének szigorításával is.