hirdetés

Úgy tűnik a londoniak az EU-ban maradnának, sőt függetlenednének az Egyesült Királyságtól. Pénteken a Brexit eredménye után 40 ezer londoni polgár töltötte ki az ezt követelő elektronikus petíciót, amit Sadiq Khan főpolgármesterhez intéztek.

London EUNagy-Britanniában a választók közel 52 százaléka a kilépésre szavazott, Londonban viszont 60 százalék a maradásra. „London nemzetközi város, és Európa szívében akarunk maradni” – hangzik a petíció szövege.

„Lássuk be, hogy nem azonos a véleményünk az ország többi részével. Ahelyett, hogy egymás ellen szavazunk minden választáson, kezdeményezzük hivatalosan a válást, és maradjunk együtt barátainkkal a kontinensen” – írták a javaslat megfogalmazói.

Sadiq Khan egy nyilatkozatban pedig azt követelte, hogy London a maga nevében, külön is részt vehessen a kiválási tárgyalásokon.

„Létfontosságú, hogy London hallathassa a hangját a téma megtárgyalásakor, akárcsak Skócia és Észak-Írország”, az a két régió, amely szintén a bennmaradásra szavazott – írta. „Létfontosságú, hogy az egységes piac tagja maradjunk” – tette hozzá.