hirdetés

A kanadai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös közleményben jelentette be, hogy Ottawa csapatokat küld Kelet-Európába a NATO keretében, de részleteket nem tett közzé. A kanadai katonák az orosz határ közelében fognak állomásozni elrettentés céljából.

090425-N-2821G-192 MAYPORT, Fla. (April 25, 2009) Canadian soldiers storm the beach near Mayport during a UNITAS Gold amphibious assault demonstration. Maritime forces from Brazil, Canada, Chile, Colombia, Mexico, Peru, the United States, and Uruguay landed on the beach during a UNITAS Gold amphibious landing demonstration. UNITAS Gold is the 50th iteration of the annual multinational maritime exercise known as UNITAS, which provides the opportunity to conduct and integrate joint and combined land, maritime, coast guard and air operations in a realistic training environment. The exercise is taking place April 20-May 5. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Alan Gragg/Released)

A négyezer fős NATO-erőt, amelynek fő célja az elrettentés, az orosz határ közelébe telepítik majd.  A CBC kanadai televízió információi szerint az Észak-atlanti Szövetség katonáit valószínűleg Lettországba telepítik. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a jövő héten Lengyelországban tartandó NATO-csúcson tájékoztatja a partnereket a részletekről. Harjit Sajjan, Kanada védelmi minisztere és Stéphane Dion külügyminiszter a közös közleményben hangsúlyozza: országuk vállvetve dolgozik NATO szövetségeseivel azon, hogy mindenféle agressziótól elrettentsenek, és biztosítsák a békét Európában. Ebben Kanada vezető szerepet kíván vállalni, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy vezető szerepet vállalhatunk – szögezi le a két miniszter.

Barack Obama amerikai elnök szerdán a kanadai kormányfővel és a mexikói államfővel találkozott Ottawában, majd a helyi parlamentben mondott beszédet, amelyben nagyobb NATO-hozzájárulásra szólította Kanadát. – Mint az önök NATO-szövetségese és barátja, hadd mondjam el, hogy nagyobb biztonságban leszünk, ha valamennyi NATO-tagország, köztük Kanada is, teljes mértékben hozzájárul közös biztonságunkhoz. A kanadai fegyveres erők kiválóak, ezért engedtessék meg, hogy kimondjam: a világnak több Kanadára van szüksége, a NATO-nak több Kanadára van szüksége – hangoztatta Obama lapjelentések szerint.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára a kanadai CBC televízió Hatalom és politika című tekintélyes politikai műsorának adott – pár nappal ezelőtt sugárzott – interjújában szintén utalt arra, hogy a katonai szövetség nagyobb szerepvállalásra számít Kanada részéről.