hirdetés

Az Iszlám Állam megint lecsapott. Pár órával azután történt a közel száz halálos áldozatot követelő merényletsorozat Damaszkuszban, hogy a nyugat-szíriai Homszban két pokolgép ölt meg legkevesebb 57 embert. A sérültek zöme kisgyermek.

epa03593130   A handout photo made available by official Syrian agency SANA (Syrian Arab News Agency) shows a thick black pall of smoke filling  the air close to the site of a large explosion in the Syrian capital Damascus 21 February 2013.  State media reported a 'terrorist explosion' which has claimed casualties. The blast occured in the Mazraa district of the city.  EPA/SANA   EDITORIAL USE ONLY/NO SALES  EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Legkevesebb 62-en meghaltak Damaszkusz egyik síita külvárosi negyedében, egy pokolgépes támadássorozatban – közölte vasárnap a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet, amely korábban még 31 halálos áldozatról és többtucatnyi sebesültről számolt be.

Négy robbanószerkezet lépett működésbe, ezek közül kettőt autóban rejtettek el, míg a másik kettőt öngyilkos merénylők robbantották fel. A történtekről a szíriai állami televízió is beszámolt, és híradásában 30 halottat említett.

Az AP amerikai hírügynökség 50 halálos áldozatról és több mint 200 sebesültről tud.

Szemtanúk szerint a detonációk a Damaszkusz déli részén található Szajjida Zainab negyedben következtek be. Ebben a városrészben található a síiták legfontosabb szíriai szentélye, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleuma.

A halottak között számos gyerek is van, mivel a támadásokat éppen a tanítási nap végére időzítették – közölte az állami televízió.

A damaszkuszi merényletsorozat néhány órával azután történt, hogy a nyugat szíriai Homsz városában 57-en vesztették életüket pokolgépes merényletben.

A vasárnapi támadásokat a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzése alatt álló területeken követték el, és azokat interneten megjelent közleményében az Iszlám Állam terrorszrevezet vállalta magára.

Január végén legalább 60-an haltak meg a Szajjida Zainab-i szentély közelében, egy hármas robbantásban, amelynek elkövetőjeként szintén az Iszlám Állam jelentkezett.