hirdetés

Csak sikerült. Hiába támadták s próbálták kínos helyzetbe hozni  Navracsics Tibor lesz az új Európai Bizottság oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja. Szorosan véve egyik terület sem tartozik uniós hatáskörbe, az igazi kakukktojás azonban a sport.

navra

 

Az Európai Parlament többsége támogatta az új Európai Bizottságot. A strasbourgi plenáris szavazáson 423 képviselő szavazott a Jean laude Juncker vezette testület mellett, 209-en ellene.

Mint Martin Schulz az EP-elnök elmondta, a következő lépés egy levél, amelyben a parlament értesíti a tagországokat képviselő tanácsot a szavazás eredményéről. A bizottságot hivatalosan a Tanács nevezi ki.

Ami egy hete még csak viccnek tűnt, mára hivatalossá vált: NavrasicsTibor lesz az új Európai Bizottság sportért felelős tagja. Erről Jean-Claude Juncker beszélt az Európai Parlament plénuma előtt, néhány órával az előtt, hogy szavaztak az új bizottságról. A képet rontja, hogy az Európai Uniónak igazából nincs sportpolitikája, illetve azok a területek, amelyek igazából ide köthetők – a sport fontosságáról szóló hosszú tanulmányokon kívül –, nem annyira a sporttevékenységeket érintik, hanem az élsport gazdasági kötődéseit.

Brüsszel komoly szerepet igyekszik játszani például abban, hogy normális mederbe terelje a vezető klubok átigazolási politikáját. A legnagyobb port kavart eset Jean-Marc Bosmané volt még a kilencvenes években, akinek sikerült kiharcolnia, hogy az unión belül – a szabad munkavállalás alapelvét figyelembe véve – korlátozás nélküli igazolhassanak le játékosokat a szerződésük lejárta után, függetlenül attól, azok melyik országból származtak. Innen eredeztethető az, hogy harmadik országokból származó játékosok is előszeretettel veszik fel az uniós állampolgárságot. (Ironikus módon az ebből eredő jogok épphogy elkerültek Navracsicstól az utolsó pillanatban megtörtént portfolió-átalakítás nyomán.)

Az átigazolásokat, illetve a játékosok adás-vételét más szempontból is vizsgálja az Európai Bizottság. Leginkább azt, hogy az átigazolásoknál mozgó, tízmillió eurós nagyságrendű összegek milyen forrásból származnak. Egy éve éles bírálatokat váltott ki az, hogy Gareth Bale walesi labdarúgót a Real Madrid egy olyan bank pénzével vette meg, amelyet előzőleg éppen uniós forrásokból mentettek meg attól, hogy csődbe menjen. Egy belga EP-képviselő azt is szóvá tette akkor, hogy nem csak a Bankiának, de a madridi klubnak is komoly tartozása van: a 600 milliós tartozást fejelték meg a Bale-ért felajánlott 100 millióval.

Jóllehet nem közvetlenül a sportpolitikához tartozik ez a terület sem, de fontos szerepet játszik az EU a közvetítési jogok szabályozásában is. A Premier League közvetítéseivel kapcsolatos perben, az úgynevezett Murphy-ügyben 2011 őszén hozott ítéletet az Európai Bíróság. Ebben kimondta, hogy ellentétes az uniós joggal a futballmeccsek közvetítésének olyan engedélyezése, amely tagállamonként kizárólagosságot ad egy csatornának, és tiltja azt is, hogy más tagállamokban nézhessék az adásukat. A luxemburgi testület ugyanakkor úgy ítélkezett, hogy maga a mérkőzés nem áll szerzői jogvédelem alatt.

A bizottság sporttal foglalkozó oldala szerint az uniós törvényhozók aktív szerepet játszanak ugyanakkor a sporton belüli korrupció, a bunda, illetve a dopping elleni küzdelemben, illetve a sportnak juttatott állami támogatások ellenőrzésében. Pénzügyi eszközök ugyanakkor nem igazán állnak rendelkezésre a sport esetében, hacsak nem számítjuk ide az ösztöndíjprogramokat összefogó Erasmus+ forrásait.

Vagyis Navracsics Tibor, akinek a felügyelete alá tartozik majd az oktatás is, ha tárcája sporttal kapcsolatos tevékenységét erősíteni akarja, leginkább az Erasmuson keresztül, ösztöndíjak formájában teheti majd.

Juncker mozgat

Mozgásba hozzuk Európát – ezzel az ígérettel indítaná el az új Európai Bizottság munkáját Jean-Claude Juncker megválasztott elnök, aki az Európai Parlament előtt beszélt szerda reggel. A luxemburgi politikus felszólalásában hangsúlyozta: gyors és hatékony eredményeket szeretne elérni. Ezzel magyarázta azt is, hogy az eddigiektől jócskán eltérő összetételű bizottsággal vág neki a munkának. A jellemzése szerint „politikai jellegű, végrehajtást végző” bizottsággal megtörte azt a tabut, hogy alelnökökkel segíti a munkát.

Juncker az EP-ben zajlott meghallgatások nyomán több területen is változtatott az eredeti felálláson. Egyfelől az új szlovén jelölt, Violeta Bulc kapta a szlovák Maros Sefcovic eredeti területét, a közlekedési portfóliót, míg Sefcovic alelnökként felelhet majd az energiaunióért.
Frans Timmermans alelnök feladatkörét kiterjesztette a fenntartható fejlődés felügyeletével. A korábbi tervekkel ellentétben a gyógyszerek és gyógyszeripari termékek továbbra is az Egészségügyi Főigazgatóság felelősségi körébe tartoznak majd. Fontosabb szerepet kap az űrpolitika, ami a belső piaci és ipari főigazgatóságon belül marad.

Az uniós polgárság – amely eredetileg Navracsics Tibor alá tartozott volna – a migrációs ügyekért és az uniós belügyekért felelős biztos, a görög Dimitrisz Avramopulosz hatáskörébe került.