hirdetés

A tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak a harcok az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között Donyeck repülőterénél szombaton, miközben egy újabb orosz teherautó-konvoj lépett be Ukrajnába.emellett érkeznek a fegyverek a NATO-tagállamokból, egy kétoldalú megállapodás alapján dehogy milyen fegyvereket kapnak az ukránok az titok. 

NATO fegyverek

A múlt heti walesi NATO-csúcson született az a döntés, mely szerint a szövetség nem küld fegyvereket, de tagállamai kétoldalú alapon szállíthatnak haditechnikai eszközöket Ukrajnának. Az eszközöket az ország a keleti részében, Luhanszk és Donyeck megyékben már csaknem fél éve folytat fegyveres harcot a két megye elszakadását követelő Moszkva-barát szeparatistákkal, valamint Oroszországban kiképzett, s a területére beszivárgott külföldi zsoldosokkal, továbbá – Kijev és a Nyugat állítása szerint – jelenleg is állományban lévő orosz katonákkal szemben.

A NATO-csúcson az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal és Norvégiával megállapodásra jutottunk arról, hogy ellátnak minket katonai tanácsadókkal és modern fegyverekkel” – írta a Facebookon Jurij Lucenko, Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminisztere, aki jelenleg a Porosenko által alapított és az államfő nevét viselő párt vezetője.

Eközben folynak a heves harcok Donyeck körzetében is. A biztonsági erők kezén lévő donyecki reptér péntek éjszaka óta tüzérségi tűz alatt áll. A Reuters hírügynökség szerint szombat délután ágyúzás hangja hallatszott a város északi része felől, és a reptér felett fekete füst gomolygott. A kijevi vezetés szerint a biztonsági erők sikeresen visszaverték a felkelők támadását a repülőtérnél. A hírek szerint lakóházakat is találatok értek, de áldozatokról nem tudni.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője eközben először ismerte el a tűzszünet múlt hét pénteki hatályba lépése óta, hogy a hadsereg szakadárokkal végzett. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál tizenkét felkelőt öltek meg, akik állítólag felderítést folytattak. Liszenko azt is közölte, hogy a fegyvernyugvás életbe lépése óta hat ukrán katona halt meg összecsapásokban.

Az EBESZ eközben közölte, hogy 220, Moszkva szerint humanitárius segélyt szállító kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok a rakományt nem ellenőrizhették, mert Liszenko szerint ezt az orosz fél nem engedte.Múlt hónapban Oroszország már küldött hasonló konvojt, amit Kijev gyanakvással figyelt. A konvoj belépését akkor a kijevi vezetés az ország ellen inváziónak minősítette.