hirdetés

Bármennyire is nem szeretnénk a Kínában tomboló koronavírus járvány hamarosan eléri Európát is. Kérdés az eddigi oltásaink mennyire védenek az új variáns ellen. Kína amúgy csak most jelentette be, hogy legalább 60 000, a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos haláleset történt a kórházakban, amióta egy hónapja feloldották az egészségügyi korlátozásokat az országban. Szakemberek azonban nagyon szkeptikusak a hivatalos számokkal kapcsolatban. Ráadásul a műholdfelvételek amik nyilvánosságra kerültek a CNN televízióban aggasztóak, a krematóriumoknál hatalmas a halottaskocsik által okozott tömeg. Azaz Kína már nem igazán hallgathatott. Európában több országban is negatív tesztek kérnek a kínai állampolgároktól és több nyugat országból már repülőgépek sem indultak Kínába.

 

“2022. december 8. és 2023. január 12. között összesen 59 938 halálesetet regisztráltak” – mondta újságíróknak Csiao Ja-huj egészségügyi tisztviselő – írja a Le Figaro.

Ebbe a számban nincsenek benne az egészségügyi intézményeken kívül regisztrált halálesetek, amelyek közül 5503-at közvetlenül a Covid-19-hez kapcsolódó légzési elégtelenség okozott.

Miközben folyamatosan egyre hosszabb sorok vannak már a ravatalozók előtt, különösen a fővárosban, a kínai hatóságok igyekeznek titkolni a halálos áldozatok valós számát. Az Airfinity brit orvosi elemző cég szerint Kínában naponta 20 000 halálesetet regisztrálnak.

Miután a járvány mostani hulláma január 13-án valószínűleg tetőzött Kínában, becslések szerint január végén napi 25 000 haláleset is várható.

Peking decemberben felülvizsgálta a covidos halálesetek számlálásának módszertanát. A statisztikában már csak azok szerepelnek, akik közvetlenül a koronavírus okozta légzési elégtelenségben haltak meg.

Ez a vitatott módszertani változás azt jelenti, hogy számos halálesetet már nem a Covid miatt bekövetkezettként tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten bírálta már az új kínai gyakorlatot.

Mindezek tudatában pedig jobb ha mi is felkészülünk az esetleges új járványra, mert hetek alatt Európában is feltehetőleg elindul a fertőzés és egyre több beteg lesz.