hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a bajor rendőrök által pár napja elfogott férfi volt az egyik fegyverfutárja az Iszlám Államnak. A montenegrói férfit a bajor rendőrök kapcsolták le pár napja. A német hatóságok tájékoztatták a francia hatóságokat, de ennyi idő alatt lehetetlenség bármire is felkészülni vagy leellenőrizni, főleg, ha az elfogott futár nem beszél. Márpedig miért tenné, hisz ő nem is tudja többnyire, kinek és mit szállít. 

párisz újabb terrorista támadás

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a bajor rendőrök által elfogott montenegrói férfi lehetett az egyik futár, aki a fegyvereket, robbanószerkezeteket vitte volna Párizsba autóval, azonban lefülelték. A montenegrói férfit ugyan őrizetbe vették, de nem beszél semmiről. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során a fegyverekkel, robbanóanyagokkal megrakott autóst. Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott. A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

A baj csak az, hogy az elfogott személy semmit sem mondott, így felkészülni sem lehetett szinte semmire. Bár az sokatmondó, hogy a terroristák nem tudtak bejutni a párizsi stadionba, feltehetőleg a nagy rendőri jelenlét miatt.

Az esetből az is látszik, hogy az IÁ tagjai már Európában vannak, bárhol lehetnek, mert a fegyvereket futárok hozzák-viszik, akik évek óta fegyvercsempészetre vagy épp drogcsempészetre szakosodtak. Ezen futárok sosem kérdeznek semmit, hisz ez a jó cégér. Ők a csomagot megkapják, sokszor azt sem tudják, mit, és leszállítják. Ennyi. Így vallathatja bárki bárhogy, soha semmit nem fog megtudni, maximum egy címet és nevet, ami ügye nem létező, így keresheti majd bárki is.

Tény az is, hogy egy akcióhoz több futárt alkalmaznak a terrorszervezetek, hisz a fegyver és robbanóanyagokat fel kell hogy halmozzák. Ráadásul azzal is kell számolni, hogy miközben egy futár megbukik, akár direkt, addig máshol sok futár simán átjut a határokon. Ez a jelenség pedig jó ideje folyhat Európában szinte bárhol.

Az eset a szakembereknek sokat elárul, és a védekezés a terroristasejtekkel szemben, mondhatni, szélmalomharc jellegű.