hirdetés

Jön Patricia. Mexikó pedig retteg már most. A Patricia névre keresztelt hurrikán várhatóan péntek délután, illetve este éri el a mexikói partokat. A közel 325 kilométer per órás széllel érkező, ötös erősségű viharra készülve a hatóságok evakuálják a lakosságot, félmillió embert kell kimenekíteni. 

patrícia hurrikan

Közel 400 000 ember él abban a térségben, ahol a vihar várhatóan átvonul – tájékoztatott a Mexikói Nemzeti Katasztrófa Alap. Az előrejelzések szerint a hurrikán Jalisco államban csap le, ahol Puerto Vallarta is található. A kedvelt tengerparti üdülőhely pont a vihar útjában helyezkedik el – számolt be a BBC.

A hurrikán erejét a 2013-ban a Fülöp-szigetekre lecsapó Haiyan tájfunéhoz hasonlítják. Az a trópusi vihar 6300 ember halálát okozta. A Patricia útjába eső három államban szükségállapotot hirdettek ki. Az iskolák is zárva tartanak Jalisco, Colima és Guerrero államokban. A heves esőzések mellett szökőárra és földcsuszamlásokra is számítani kell.

A viharban olyan ereje lesz a szélnek, „ami képes felemelni és a levegőben tartani egy repülőgépet” – fogalmazott Claire Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

A menedékhelyeken 259 000 embert tudnak elhelyezni, jelentette be a kormány. A Colima állammal szomszédos Manzanillo kikötőjében az üzletek tulajdonosai bedeszkázzák a kirakatokat.

Jobb félni, mint megijedni. A hurrikánok kiszámíthatatlanok – magyarázza egy bútoráruház vezetője, Enrique Esparza az AFP hírügynökségnek.

Az országba az évnek ebben a szakában érkeznek a trópusi viharok, azonban a Patricia az eddig tapasztalt legpusztítóbb hurrikánnak ígérkezik.