hirdetés

Bár nagyon ajánlkozott Magyarország, hogy az Uniótól elköszönő  britek elnökségét átvegyük, úgy tűnik ez Brüsszelt nem hatotta meg. Sőt egyenesen diplomáciai kudarc szerűség, hisz Észtország ugrik be a britek helyére. Mi majd csak 2024 második felében leszünk ismét az Európai Unió soros elnökei.

EU_Hollandia_Anglia zászló

Észtország lesz 2017 második félévétől az Európai Unió soros elnöke, miután az EU-ból kilépni készülő Egyesült Királyság úgy döntött, lemond a tisztség betöltéséről – erősítette meg az Európai Tanács sajtószolgálata.

Mint ismeretes Magyarország lelkesen ajánlgatta magát , mint beugró elnök, de rosszul lobbiztunk nagyon úgy tűnik. Sőt egyfajta diplomáciai kudarc szerűség ez, hisz majd csak jó nyolc év múlva lehetünk a soros elnökök. Úgy tűnik a magyar bel és külpolitika nem örvend nagy népszerűségnek Brüsszelben.

A tanács egészen 2030-ig meghatározta a félévi elnökséget adó tagállamok sorrendjét, ennek értelmében hazánk 2024 második felében fogja ismét ellátni az elnöki teendőket.

Észtország 2018 első felében töltötte volna be a soros elnöki tisztséget, de a testület döntése értelmében a jövő év első felében esedékes máltai elnökség után egyből ők következnek.

A soros elnökség szerepéhez tartozik az egyes tanácsi formációk programjának összeállítása, a napirenden lévő témák vitasorrendjének meghatározása, a tagállamok, illetve az uniós intézmények közötti kompromisszumok kidolgozása, a tanács munkájának irányítása, továbbá ezen intézmény képviselete az EU-n belül és kívül.