hirdetés

Megalakul a terrorellenes iszlám szövetség. Szaúd-Arábia vezeti, 34 ország alkotja. Sok arab ország – köztük Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emírségek –, valamint más iszlám országok – például Törökország, Malajzia, Pakisztán – szerepel az alapítók listáján.

ISIS

Szaúd-Arábia vezetésével 34 ország megalakított egy terrorellenes iszlám katonai szövetséget – jelentették be kedden az érintett országok egy közös közleményben, amelyet az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség ismertetett.

A katonai szövetség hadműveleti központja a szaúdi fővárosban lesz – tették hozzá. Sok arab ország – köztük Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emírségek –, valamint más iszlám országok – például Törökország, Malajzia, Pakisztán – szerepel az alapítók listáján. Ezeknek az országoknak „kötelességük megvédeni az iszlám nemzetet az összes terrorista csoport és szervezet minden gonoszságától, hívják ezeket a szervezeteket bármilyen néven, és tartozzanak bármelyik vallási irányzathoz, ha halált és romlást hoznak a Földre, és céljuk az ártatlanok terrorizálása” – olvasható a közleményben.

A síita muzulmánok lakta Irán, amely Szaúd-Arábia fő riválisa az arab világban való befolyásszerzésben, nem vesz részt a koalícióban.