hirdetés

Nagy-Britanniának nem szabad “mindenáron” az Európai Unióban maradnia – mondta hétfőn a brit miniszterelnök, megerősítve, hogy két éven belül népszavazást kíván kiírni a brit EU-tagságról. David Cameron, brit miniszterelnök szerint a legnagyobb problémát a szigetország számára az uniós bevándorlás jelenti.

Nagy Britannia EU exit

David Cameron, aki a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán szólalt fel, kijelentette: az EU jelenlegi működési módja nem megfelelő Nagy-Britannia számára, ezért változtatások szükségesek. Cameron szerint a brit kormány olyan EU-hoz akar tartozni, amelynek fő eleme a közös piac, és nem a mind szorosabbra vont unió. “Az nem működőképes stratégia, ha valaki csak azt hajtogatja, hogy történjék bármi, nekünk az Európai Unióban kell maradnunk” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban leginkább a bevándorlás szabályozását szeretnék szigorítani, azt tagállami hatáskörbe kívánnák visszautalni, az uniós reformot tárgyalásokkal érnék el. Cameron szerint az új egyezmény létrejötte után lenne célszerű a népszavazást kiírni arról, hogy a brit állampolgárok ilyen feltételek között is szeretnének az Európai közösséghez tartozni, vagy sem.

A Brit Iparszövetség (CBI) –  aminek kongresszusán a szigetország miniszterelnöke a függetlenedés érdekében szólalt fel – teljesen más állásponton van. A CBI nemrégiben összeállított egy elemzést, amely szerint Nagy-Britannia EU-tagsága minden brit háztartás számára évi átlagban 3 ezer font (csaknem 1,2 millió forint) anyagi előnnyel jár.

A CBI elnöke a múlt hétvégén szólította fel a brit vállalatvezetőket az EU-szkeptikus brit politika elleni fellépésre, mivel a Brit Iparszövetség minden tagvállalata erősen függ az EU egységes munkapiacától.

A német kancellár figyelmeztette a brit kormányfőt, ha korlátozzák az EU-s állampolgárok szabad mozgását, könnyen az Unión kívül találhatják magukat. Cameron korábban azt is hangoztatta: a több mint kétmilliárd eurós kötelező, pótlólagos befizetést nem utalják át a közös büdzsébe, vagy legalábbis nem a teljes összeget, amíg nem tárgyalják újra a közösség bevándorlási politikáját.