hirdetés

Már meghaladja az ezret is a Fülöp-szigeteket sújtó dengueláz-járványban meghalt emberek száma – közölte a manilai egészségügyi minisztérium.

 

A tárca szerint a dengue-fertőzésben meghalt 1021 beteg csaknem 40 százaléka öt és kilenc év közötti gyermek volt. A járvány egyik gócpontja a főváros, Manila körüli térség, ahol sokan nyomornegyedekben élnek.

A tavalyi év azonos időszakában 622-en haltak bele a betegségbe. Az idén eddig negyedmillió megbetegedést regisztráltak, ami csaknem duplája a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett eseteknek.

Az egészségügyi hatóságok szerint mindez azzal magyarázható, hogy jelenleg a vírus egy különösen agresszív törzse terjed.

A Fülöp-szigeteki vezetés augusztus elején hirdetett egészségügyi vészhelyzetet. Eric Domingo egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a dengueláz-járványon még mindig nem sikerült úrrá lenni.

Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a dengueláz az utóbbi évtizedekben – szakértők szerint az éghajlatváltozás hatására – drámai mértékben elterjedt. Ázsia és Latin-Amerika több országában a fertőzés a súlyos szövődmények és halálesetek egyik fő kiváltó oka lett gyerekek körében.