hirdetés

Az iraki erők kelet felől megindították kedden a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam dzsihádista szervezet kezén lévő északi Moszul ellen – jelentette az AP hírügynökség egyik tudósítója a közeli Bazvaja faluból. A különleges erők egyik parancsnoka szerint emberei már be is hatoltak a városba.

moszul2A tüzérségi fegyverekkel, harckocsikkal és géppuskákkal megindított támadást harckocsi-elhárító rakétákkal és kézifegyverekkel viszonozták a dzsihádisták. Az iraki erők támogatására az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció harci gépei a levegőből támadták az IÁ állásait.

Az Iszlám Állam több mint két évvel ezelőtt foglalta el Irak második legnagyobb városát, további nagy területekkel együtt, de mostanra Moszul maradt az egyetlen bástyája az országban. Ha ezt is elveszíti, akkor az lesz az egyik legnagyobb vesztesége a Szíriára is kiterjedő háborúban.

Az iraki különleges erők egyik parancsnoka, Számi el-Aridi a tudósítónak azt mondta, hogy emberei már be is hatoltak Gogdzsali negyedbe. A beljebb lévő Karama negyedbe vezető utakat a dzsihádisták elaknásították és eltorlaszolták betontömbökkel. Gogdzsaliban heves harcok folynak – tette hozzá.

A Moszul elleni ostromhoz a város alatt az utóbbi két hétben csatlakoztak az iraki hadsereghez a vele szövetséges kurd erők, bizonyos szunnita törzsek és az Irán támogatta síita milíciák.

Az amerikai erők becslése szerint Moszulban 3-5 ezer dzsihádista lehet, és további 1500-2500 egy külső védőgyűrűt alkot. Összesen ezer külföldi harcos lehet közöttük. Az ellenük felvonuló iraki erőknek és szövetségeseiknek a létszáma több mint 40 ezer.