hirdetés

Damaszkusz és Moszkva szíriai tetteit, a kórházak bombázását, háborús bűncselekményként kell kivizsgálni – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter.
syria 2 warKerry szerint ezek a cselekmények már túlmutatnak a véletlenszerűségen, Oroszország és a szír kormány tudatosan terrorizálják a civileket.

A szíriai rezsim támadást hajtott végre egy újabb kórház ellen, ami során 20 ember életét vesztette, és 100-an megsebesültek. Oroszország és a rezsim adós a magyarázattal a világnak, hogy miért támadnak továbbra is kórházakat, egészségügyi intézményeket, nőket és gyerekeket – mondta Kerry francia kollégájával Washingtonban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ezek olyan cselekmények, amelyek valósággal könyörögnek azért, hogy megfelelő módon, háborús bűncselekményekként vizsgálják ki őket, és azokat, akik elkövették ezeket, felelősségre kell vonni – tette hozzá.

Kerry szerint ezek a cselekmények már jóval túlmutatnak a véletlenszerűségen, és azzal vádolta Oroszországot és Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy céltudatosan terrorizálják a civileket.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, aki moszkvai tárgyalásai után érkezett Washingtonba, egy új francia kezdeményezésről számolt be a fegyverszünet újraélesztésére. Egyelőre azonban nem világos, hogy a francia terv milyen előnyökkel szolgálna az orosz–amerikai tűzszüneti megállapodáshoz képest, amely összeomlott a múlt hónapban.

Ayrault szerint az igazság pillanatát fogja jelenteni Oroszország számára az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Szíriával kapcsolatos határozatról tartandó szombati szavazás, amelyet Franciaország kezdeményezett.

Az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre – fogalmazott Ayrault.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról beszélt, hogy a francia kezdeményezés sok pontban elfogadhatatlan Moszkva számára, mivel átpolitizálja a humanitárius segélyszállítmányok ügyét – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Oroszország csütörtökön még azt közölte, hogy vizsgálja a határozattervezetet.