hirdetés

Meg van az első ukrajnai háborús bűnös ítélete. A 21 éves Vagyim Sisimarin őrmesterként került Ukrajnába, ahol lelőtt egy civilt. Az ügyében egy ukrajnai bíróság hozott súlyos, elrettentő ítéletet. A fiatal orosz katona élete végéig börtönben marad. Érdekes, hogy Moszkva még csak ügyvédet sem küldött a bajba jutott tisztjének.

 

Életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki arra az orosz katonára, akit háborús bűnök elkövetésével vádolt meg az ügyben eljáró ukrán bíróság – írta meg a BBC. Az első ilyen per vádlottja a 21 esztendős Vagyim Sisimarin, aki az ügyészség szerint az orosz–ukrán háború első napjaiban lőtt agyon civileket. Csak egy gyilkosságot ismert be: egy 62 éves házaspár férfi tagjának megölését a Szumi megyei Csupahivka faluban.

Az ítélethirdetés előtt a fiatal katona ukrán védőügyvédje – akit az állam rendelt ki mellé – azt mondta a BBC-nek, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett vele kapcsolatba. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig azt mondta, hogy a Kremlnek „nincs információja” az ügyről.

Moszkva tagadja, hogy csapatai civileket vettek volna célba a katonai invázió során, Ukrajna azonban állítja: az országba vezényelt katonák több mint 11 ezer bűncselekményt követhettek el a háború kitörése, február 24-e óta.

A BBC beszámolója szerint a gyilkosság akkor történt, amikor a katona néhány társával egy lefoglalt autóban utazott. Azért abban, mert a konvojukat korábban támadás érte, és elszakadtak az egységüktől. Amikor meglátták a 62 éves fegyvertelen ukrán férfit, az éppen telefonált. Sisimarin szerint a társai arra utasították, hogy lője le, ő azonban ezt kétszer is megtagadta. Harmadjára viszont végrehajtotta a parancsot.

A tárgyalás egy drámai pillanatában a lelőtt ukrán özvegye indulatosan azt kérdezte az orosz katonától, hogy miért mentek Ukrajnába, de a férfi nem felelt a kérdésre. Az asszony a BBC-nek azt mondta: nem tud megbocsátani férje gyilkosának.

 

( Predrag M.)