hirdetés

Kezd kínossá válni az ukrajnai helyzet Oroszországnak és Putyin elnöknek is. Moszkva így kész bármilyen formában a tárgyalásra, hogy rábírja a konfliktusban érintetteket a minszki megállapodások betartására – jelentette ki Szergej Lavrov. Bár az is lehet, hogy Putyinék megint csak terelnek és valami egészen másra készülnek.

ukrán katonák

Az orosz külügyminiszter a Sanghaji Együttműködés Szervezete külügyminiszteri tanácsának moszkvai ülését követően beszélt az ukrajnai helyzetről. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges ukrajnai ellenőrző missziójára és a közös tűzszüneti ellenőrző központra utalva hozzátette: “megvannak a szükséges szerkezetek, de azokat teljes mértékben működésbe kell hozni, és nem figyelmen kívül hagyásukkal próbálkozni, sőt még a működőképességüket is vitatni”.

Lavrov úgy ítélte meg, hogy a minszki megállapodások végrehajtására létrehozott munkacsoportok alá rendelt alcsoportok keddi ülésén haladás történt, még ha nem is született végső egyezség minden kérdésben. Kijev és a szakadárok képviselői az EBESZ munkatársainak közvetítésével elsősorban az Azovi-tenger partján, Mariupoltól keletre fekvő Sirokine település fegyverzetmentesítésében, a 100 milliméternél kisebb űrméretű tüzérségi fegyverek visszavonásában értek el haladást.

separatist ukraine

Az orosz külügyminiszter közlése szerint abban is előrelépés történt, hogy közvetlen tárgyalások kezdődjenek Kijev és a szakadár donyecki és luhanszki vezetés között a kelet-ukrajnai helyhatósági választásokról. Lavrov arra figyelmeztetett, hogy “ezt az alakulóban lévő törékeny haladást senki se robbantsa szét katonai lépésekkel”. Azt mondta, nem szeretné még csak feltételezni sem, hogy valakinek szándékban áll felrúgni a minszki egyezségeket.

A nap folyamán Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője kijelentette, hogy a Kremlt mélyen aggasztják az ukrán fegyveres erők Donyec-medencei “provokatív lépései”, a lakott településeket érő lövések, a civil áldozatok. Arra a kérdésre, hogy Oroszország kezdeményezni fogja-e az úgynevezett normandiai négyek újabb találkozóját, Peszkov azt válaszolta, hogy Moszkva a Donyec-medencei események alakulásától függően fogja kialakítani álláspontját.

ukraine russian tanks

Az ukrán katonai vezetés ugyanakkor korábban arról számolt be, hogy az oroszbarát szakadár erők Donyecknél heves tüzérségi támadást indítottak. A vezérkar bejelentette, hogy “kénytelen volt engedélyezni a katonai veszteségek elkerülése érdekében a minszki megállapodás alapján a frontvonaltól hátrébb vont tüzérségi eszközök bevetését” Marjinka térségében.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió kommentárjában azzal vádolták az ukrán vezetést, hogy a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt újabb Oroszország-ellenes büntetőintézkedéseket akar kiprovokálni a támadásokkal.