hirdetés

Mentési gyakorlat közben lezuhant az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) egy helikoptere a pristinai repülőtéren. A balesetben többen megsérültek, egy embert kórházba vittek. A NATO vizsgálja a történteket. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy a helikopteren nem voltak magyarok.

eulex

Lezuhant egy EULEX-helikopter a pristinai repülőtéren (…) Vannak sérültek, vizsgáljuk a helyzetet” – közölte az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek. Helyi sajtóhírek szerint a balesetet követően lezárták a légikikötőt. A helyszínen Koszovóban szolgáló volt BRFK szóvivő, Sógor Zsolt azonban hiteles tájékoztatást adott a közösségi oldalán a történtekről.

Délután az EU missziót kiszolgáló mentőhelikopter evakuációs gyakorlatot hajtott végre. A két pilótán kívül egy orvos és egy mentős volt a fedélzeten. Hogy pontosan mi történt még nem tisztázott, de a gyakorlat során kényszerleszállásra került sor. A balesetben egy ember megsérült, akit a pristinai kórházban ápolnak. Magyar érintettje nem volt az ügynek. Azt viszont megjegyezném, hogy 2012 február 3-án a Puma helikopterünk, akkor jó pár utassal a fedélzetén szenvedett balesetet felszállás közben. Eltörött az egyik hátsó rotorlapát. Akkor ült egy magyar is a gépen, de hála a Teremtőnek, mindenki túlélte. Azóta a kolléga neve: Berepülő pilóta. –írta Sógor Zsolt.

Az Európai Unió által 2008-ban létrehozott jogi és igazságügyi misszió kötelékében külföldi rendőrök, vámtisztviselők, ügyészek és bírák tevékenykednek. A szervezett bűnözés visszaszorításával és a háborús bűntények feltárásával is foglalkozó misszió feladata, hogy a helyi hatóságok számára túl kényes ügyekkel foglalkozzon.

A BM az MTI megkeresésére azt írta: a lezuhant helikopteren nem tartózkodott magyar állampolgár. A misszióban 15 magyar rendőr és további 10 magyar állampolgár vesz részt – tették hozzá.