hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bírálta román kollégája arról szóló szombat esti szavait, hogy a határok lezárása „autista és elfogadhatatlan cselekedet”, amely sérti az Európai Unió szellemiségét. A magyar főkülügyér több szerénységet kért a szomszéd ország miniszterétől. Szijjártó az elmúlt napokban felvette a kesztyűt, és nem hagyta, hogy Magyarországot bármilyen formában is megszólják.

szijjarto-peter-d000171F585beea57a78e

A külgazdasági és külügyminiszter  úgy reagált a román kollégája szavaira, hogy több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől. Szijjártó Péter hozzáfűzte: Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket.

Mi egy több mint 1000 éves állam vagyunk, amely történelme során többször kellett, hogy megvédje nemcsak magát, hanem Európát is. Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem – jelentette ki Szijjártó Péter miniszter úr.

A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre bekérette Románia budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter kedden jelentette be, hogy a magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármas határtól ésszerű távolságig  húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.