hirdetés

Élesedik és egyre brutálisabba a bandaháború  Montenegróban. Egy elítélt maffiaklán tagját, Dalibor Djuricot ugyanis egy börtön udvarán lőtte le egy mesterlövész a kotori börtönben. Az áldozatot két évvel ezelőtt is megpróbálták megölni, de akkor ez nem sikerült.

dalibor-djuricA világörökség részét képező Kotorban hónapok óta véres bandaháború dúl, a lelőtt rab, Dalibor Djuric állítólag az egyik legismertebb montenegrói maffiaklán, a Skaljarskik tagja volt.

Ez ugyan nem az első eset, hogy büntetés-végrehajtási intézet közelében történik gyilkosság, viszont először öltek meg rabot a börtönben, ráadásul az elkövető távcsöves puskával, minimum 200 méterről, az intézmény falain kívülről lőtt.

Az áldozatot 2014-ben ítélték két évi börtönbüntetésre zsarolás miatt. 2006-ban és 2011-ben már megpróbálták megölni.

Goran Danilovic belügyminiszter azonnal bejelentette, hogy az ország rendőri vezetésének lemondását fogja követelni, ugyanis az utóbbi években jelentősen csökkent a közbiztonság Montenegróban. Csak az utóbbi két hónapban hat gyilkosság történt, amely összefüggésbe hozható a bandák leszámolásával.

A belügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Montenegró utcáin „kivégzőosztagok” sétálgatnak, amelyek készek akár a városközpontban, akár az utcán, akár a börtönben gyilkolni, robbantással járókelőket ölni vagy nyílt színen lövöldözni.

Nem ölhetnek meg mindennap valakit ebben a 650 ezer lakosú országban – fakadt ki a belügyi tárca vezetője.

Kotor Montenegró leglátogatottabb városa, így az idegenforgalomra is veszélyt jelenthet a szervezett bűnözés és a bandaháború.