hirdetés

A legmagasabbra emelték a „terrorveszély” miatt a készültségi szintet Moldova oroszbarát szakadár régiójában, a Dnyeszter Menti Köztársaságban. Ellenőrzőpontokat emeltek a városok bejáratainál, ahol a hatóságok állítása szerint több támadás is történt az előző napokban, kedd reggel pedig két rádiótornyot döntött össze két pokolgép, emellett az állambiztonsági minisztérium épületében is robbanás történt.

 

A moldovai helyzet azután vált különösen forróvá, miután egy orosz katonai vezető felfedte az oroszok ukrajnai hadműveletek célját, hogy Dél-Ukrajna elfoglalásával közvetlen összeköttetést teremtsenek a Dnyeszter Menti

Így adódik a kérdés, hogy bizony érik az orosz beavatkozás Moldovában is.

Moldova oroszbarát szakadár területe, a Dnyeszter Menti Köztársaság biztonsági tanácsa szerint terrorista támadásnak nevezte az állambiztonsági minisztérium épületében történt robbantást, csakúgy, mint a két rádiótorony felrobbantását. Mindez ürügyet teremthet egy orosz beavatkozásra, ahogy az már korábban már több alkalommal történt a térségben.

Felrobbantottak két, az orosz rádiót adásait sugárzó rádiótornyot Moldova oroszbarát szakadár területén, a senki által el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársaságban. A helyi belügyminisztérium szerint két robbanás történt kora reggel, a tornyok pedig ledőltek. Hogy ki és miért követte el ezt a rombolást, arról egyelőre nem jött információ.

Moldova aggodalma érthető és jogos.

 

( Németh Attila )