hirdetés

Már lassan három hónapja ömlik egy bányából a többek között rozsdát, arzént, antimont és cinket tartalmazó gyilkos méreg a Sajó szlovákiai szakaszán, ami szó szerint kipusztította az élővilágot. A szlovák környezetvédők hiába kérnek gyors intézkedést az illetékesektől semmi nem történik. Magyarországon egyelőre még nem érezni és látni a Sajó élővilágát tönkretevő mérgek pusztítását.

 

A szlovák kormány mintha nem csinélna semmit: az ottani környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium vezetői egymásra mutogatnak, hogy kinek lenne dolga intézkedni. Orosz Örs, a szlovákiai Nyitra megye önkormányzati képviselője szerint ráadásul megpróbálták elsunnyogni a világ elől az ökológiai katasztrófát.

A magyar hatóságok tőlem szereztek tudomást a bajról. Átmentem Magyarországra, hogy a magyar 112-t elérjem, és szóltam a katasztrófavédelemnek, mert a mi kormányunk nem tette meg – mondta Orosz Örs.

A szlovák politikus legutóbb ezer liter öntött ki a mérgezett vízből a környezetvédelmi minisztérium épülete elé, mire az szakállamtitkár csak annyit mondott, ezt inkább a gazdasági minisztérium előtt kellett volna, az ő dolguk a Sajó ügye, ugyanis a csődbe ment bánya visszaszáll az államra, így az gazdasági kérdés.

Amíg a szlovák politikusok huzakodnak, napi 3 tonna rozsda ömlik a Sajóba, a víz arzéntartalma 85 napja 400-szorosa az uniós normának.

A méregből hazánk eddig nem kapott – állítja Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóség szóvivője.

Napi szinten vizsgáljuk a vizet, de szerencsére mire ideér, annyira felhígul a szennyezés, hogy nem jelent veszélyt az itthoni élővilágra.Rengeteg mellékvízfolyás csatlakozik a Sajóba és mesterséges tározóból is kap vizet. De azt nem tudjuk, megváltozhat-e a helyzet és hogy pontosan mi rejtőzik a bánya mélyén, ahonnan a vegyületek származnak – közölte Siklósi Gabriella.

Sajnos azt sem tudni biztosan, ha kiadós esők érkeznének Szlovákiába, egy árhullám mennyit tudna áthozni Magyarországra a leülepedett méregből.

Simon Gergely a Greenpeace környezetkémikusa attól tart, ha sokáig nem történik semmi, a felhígult mérgezett vízből kiváló üledék miatt felhalmozódhatnak a méreganyagok itthon is, az bejut a vízi növényekbe, onnan a halakba, végül pedig az emberek szervezetébe is. Sőt, az ivóvízben is megnőhet az arzén szintje.

Előbb-utóbb átjut hozzánk ez az üledék, cselekedni kell! Felháborító, hogy a szlovák hatóságok nem tudnak érvényt szerezni a döntésüknek, hogy felszámolják a szennyezést – vélekedett a szakértő.

 

( Németh Attila)