hirdetés

Az amerikai külügy és így a Fehéroroszországban lévő amerikai nagykövetség is arra kér minden amerikai állampolgárt, hogy hagyják el Belaruszt mielőbb. Sőt aki tervezte az se utazzon oda. Több szomszédos ország is folyamatosan zárja le a szárazföldi határátkelőket, így egyre nehezebb elhagyni az országot.

Az amerikai nagykövetség arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el azonnal Belarusz területét. A felszólítást azért tették, mert Litvánia augusztus 18-án két átkelőhelyet is lezárt a közös határon, illetve hogy a lengyel, litván és lett kormányok kijelentették, hogy több lezárás is lehetséges a közeljövőben.

A nagykövetség arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak az országba, ugyanis a belarusz rezsim még mindig támogatja Oroszországot az ukránok elleni háborúban, fennáll a zavargások és a bebörtönzések veszélye. Mint írják, a nagykövetség csak korlátozottan tud segíteni az országban élő vagy oda utazó amerikai állampolgároknak.

Emellett arra kérik az amerikaiakat, hogy vagy a még mindig nyitva álló litván és lett határátkelőkön hagyják el az országot, vagy repülővel, de semmiképpen se Oroszország vagy Ukrajna felé. Az amerikai állampolgárok nem léphetnek be Belaruszból indulva Lengyelországba.