hirdetés

A legfrissebb információk szerint a Szabadkai Közkórházban délelőtt hat súlyos sérültet láttak el, miután reggel a Makkhetesi erdőben egymásra támadtak pakisztáni és afgán menekültek. A migránsok lőttek egymásra de állítólag a kiérkező rendőrökre is tűzet nyitottak. Hasonló incidensre még nem volt példa.

 

Mindannyiuk esetében lőfegyver okozta a sérülést, a legsúlyosabb állapotban egy 16 éves lány van, az ő életéért küzdenek az egészségügyi intézményben. Az incidensnek egy halottja lehet. A portál szerint az illegális bevándorlók a szerb rendőrökre is tüzet nyitottak, jelenleg a belügyminisztérium alakulatai a helyszínen vannak.

A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták.

A helyszínre Aleksandar Vulin belügyminiszter is megérkezett.

A Szabad Magyar Szónak sikerült megszólaltatnia a makkhetesi helyi közösség elnökét. Mirsad Nalić elmondta, hogy hivatalos információi egyelőre nincsenek, hiszen a rendőrségi akció órák óta tart és még mindig nem fejeződött be. A helyi közösség elnöke viszont hangsúlyozta, hogy kiváló az együttműködésük a belügyminisztériummal, úgy a helyi rendőrséggel, mint a határrendészettel is.

Napi szintű a rendőrök jelenléte a helyi közösség területén, folyamatosan szállítják el a migránsokat, de ők folyamatosan visszatérnek erre a területre. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy az elmúlt tizenöt évben nem volt semmilyen incidens a helyi közösség területén, a közbiztonság jónak mondható és a polgárok biztonságban vannak – mondta Mirsad Nalić.

Az egyik szabadkai nagymama szerint a helyzet tarthatatlan.

A gyerekeket nem merjük egyedül iskolába engedni visszük, hozzuk őket. Félünk. Most pedig tessék még lövöldöznek is-mondta az Esti Újságnak Helena.

A migránsok a szerb oldalon Horgos környékén is rengetegen vannak. Itt a magyar-szerb határ elhagyatott részén táboroznak a régi romos határátkelő épületeiben. Viszonylag békében élnek, közösségben. A közeli Horgosra szoktak begyalogolni vásárolni.

Az úton jönnek fehér nylonzacskókat cipelnek amiben viszik a kenyeret, vizet maguknak. Nagyobb baj nincs velük. Azonban, ha a táborukhoz idegenek közelednek azt nem szeretik, főleg nem, ha fotózzák őket- mondta Roberto Vukmir az Esti Újságnak..

 

( Csákány Tibor )