hirdetés

Hihetetlen, de a menekültek versenyeznek egymással. A menekültek világnapja alkalmából megrendezik ugyanis Párizsban a Refugee Food Festivalt június 17. és 21. között, amellyel a migránsokkal kapcsolatos előítéleteket szeretnék lebontani a szervezők. Mindezt pedig a hasunkon keresztül tennék, jó ötlet. 

refugee food festival

Nem hétköznapi esemény lesz Párizsban. A menekült szakácsok mérhetik össze tudásukat a szervezők meghökkentő ötlete alapján, ami nagyon-nagyon jó kezdeményezés. A francia rendezők szerint ugyanis az emberek a hasuk révén ismerkedhetnek meg más kultúrákkal, szokásokkal és ízekkel. Így pedig talán a menekülteket is jobban el lehet fogadni azoknak, akik fenntartásokkal kezeli őket.

Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba – hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált.

A fesztivált tíz párizsi étteremben rendezik, és hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó séf főz majd. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves éttermek is, mint például a L’Ami Jean vagy a Poulette.

A L’Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni.

Az alapítók fejében azok után született meg a különleges fesztivál ötlete, hogy világ körüli útra indultak lakáséttermek felfedezésére. A féléves utazásról könyvet is írtak Very Food Trip címmel, és televíziós sorozat is készült. A kezdeményezéssel kevéssé ismert konyhaművészetek európai bemutatása a céljuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a menekülteket is ráébresszék arra, olyan értékes tudással rendelkeznek, amely segítheti őket a beilleszkedésben.

– Rájöttünk arra, hogy a főzésnek mekkora összetartó ereje van olyan emberek között, akik nem ismerik egymást, és nem feltétlenül azonos kulturális közegből származnak – mondta Louis Martin.