hirdetés

Nincs több találgatás. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tartott, amelyen hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2017-es választásokon. Így a migránsügy rossz kezelése miatt hibáztatott kancellár újrázása sok európai politikusnak rossz hír.

Berlin, 2015. november 14. Angela Merkel német kancellár mély megrendülését fejezi ki Berlinben 2015. november 14-én hajnalban a Párizsban elõzõ este végrehajtott támadások miatt. A francia fõvárosban késõ este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legkevesebb 127 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)Merkel pártja, a CDU egyöntetűen támogatja a kancellárt, míg a testvérpárt – a korábban kemény kritikákat megfogalmazó CSU – is belátta, hogy a 2017-es választásokon csak a jelenlegi kancellárral lehet esélyük a győzelemre.

Angela Merkel sokakat meglepett a döntésével, ugyanis korábban több politikai elemző is egyetértett abban, hogy a kancellár asszony jövőre végleg visszavonul a politikától. A szakértők arra alapozták a véleményüket, hogy Merkel és pártja népszerűsége rohamos mértékben csökkenni kezdett. Ebben a legnagyobb szerepe a migránsáradatnak volt, a lakosság nagy százaléka ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy Németország szinte ellenőrzés nélkül engedi be a migránsokat az országba.

Merkelt azonban a kritikák csak erősebbé tették, és készen áll arra, hogy megmérettesse magát a jövő évi választásokon. A jelenlegi koalíció egyik legnagyobb kihívója a szélsőjobboldali AFD.