hirdetés

Angela Merkel szerint Európának most azt kell eldöntenie, milyen szerepet akar játszani a világban. Szerinte a bezárkózás nem európai magatartás, és nem is oldana meg semmit. A V4-ek politikáját pedig teljes mértékben elutasítja a német politikus

orbán gáspár

Angela Merkel német kancellár óva intette az Európai Unió tagállamait attól, hogy a macedón–görög határ lezárását szorgalmazzák a menedékkérők előtt.

A migránsok mozgása szempontjából fontos schengeni külső határ Törökország és Görögország között húzódik. Egyszerű lenne egy olyan országban, mint Macedónia, ami nem is tagja az EU-nak, egy védőkerítést építeni. Nem gondolva arra, hogy ez milyen vészhelyzetbe sodorná Görögországot. És ez nemcsak hogy nem európai magatartás, de nem is oldaná meg a problémáinkat – mondta a német kancellár a Stuttgarter Zeitungnak.

Merkel kijelentésével a közép-európai EU-tagállamoknak, a V4-eknek, többek között Orbán Viktornak mond ellent, amelyek szükség esetén a macedón határon tartóztatnák fel a migránsokat, ha erre sem Törökország, sem Görögország nem képes vagy nem hajlandó.

A német kancellár elismerte, hogy Athén eddig nem tett eleget kötelezettségeinek az EU külső határainak védelmében.

Segíteni akarunk Görögországnak, hogy ezen javítani lehessen – mondta Angela Merkel.

A kancellár szerint Európának most azt kell eldöntenie, milyen szerepet akar játszani a világban: olyan kontinens akar lenni, amely elzárkózik, majd országai még össze is vesznek egymással, vagy pedig olyan, amely kiáll értékei és érdekei mellett, és e szerint is cselekszik.

Mélységes meggyőződésem, hogy az általam választott irány országunk és Európa számára is helyes, és lépésről lépésre célba érünk – jelentette ki Merkel.

A német kormányfő ismételten kiállt a Törökországgal való szoros együttműködés mellett.

Közösen szeretnénk az illegális bevándorlást lehetőleg erőteljesen korlátozni. Cserébe viszont nekünk, európaiaknak is készen kell állnunk, hogy törvényes úton, Ankarával egyeztetve befogadjunk bizonyos számú menekültet Törökországból – ismertette elképzelését a német kancellár, elismerve ugyanakkor, hogy egyelőre ennek csekély az európai támogatottsága. Ennek oka Merkel szerint éppen az, hogy az illegális migrációt még nem sikerült kellőképpen megfékezni.