hirdetés

Merkel még bizakodik
2017-11-20 22:05

Úgy tűnik egyelőre csődöt mondott a német „jamaicai” koalíciós tárgyalás. Azonban Angela Merkel német kancellár nem mond le és megpróbálja a lehetetlent vagy vállalja a kisebbségi kormányzást, mert új választásokat az államfő sem szeretne kiírni. 
merkelA kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozott.

Én egy olyan nő vagyok, aki vállalja a felelősséget és kész arra, hogy ezt a felelősséget tovább viselje. – mondta Merkel.
Merkel szerint kifejezetten komikus lenne, ha most visszalépne, ha egyszer a választások előtt kinyilvánította, hogy újabb ciklusban is vállalja a CDU és az ország vezetését.

Arra a kérdésre, hogy mit hibázott el ő a Zöldekkel és a liberális FDP-vel két hónapon át folytatott koalíciós tárgyalások során, a kancellár azt felelte, hogy azt tette, amit tudott, és ahogy mondta, valóban sokat haladtak előre.

Merkel meglepő módon most azt mondta: hogy a szociáldemokratákkal való nagykoalíció lehetőségét még nem vetette el teljesen (ezt a lehetőséget a szeptemberi választások előtt szinte mindenki kizárta, maguk a szociáldemokraták is). Merkel szerint a Frank-Walter Steinmeier német államfővel folytatott beszélgetésétől és a szociáldemokratáktól függ most, hogy ez a lehetőség még szóba kerül-e egyáltalán.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői ugyanakkor hétfő délután úgy nyilatkoztak: változatlanul nem hajlandóak tárgyalásokat folytatni a CDU/CSU pártszövetséggel, ellenzékbe vonulnak. A párt egyik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel azt mondta: az SPD nem pótkerék egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.

A kancellár kizárta azt a lehetőséget, hogy hajlandó lenne-e belemenni egy kisebbségi kormányzásba, amelynek működése így adott esetben a bevándorlásellenes, jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt parlamenti szavazataitól függne. A kancellár szerint ennél még egy új választás kiírása is jobb megoldás lenne.

Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn délután elutasította az új választások kiírását. Az államfő szerint a választóktól kapott mandátumot nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni, ezért a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd azokkal a pártokkal, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést.

Németországban szeptember 24-én tartották a választásokat, amelyeket az Angela Merkel által vezetett német Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyert meg. Merkel addig a szociáldemokratákkal együtt nagykoalícióban kormányzott. A választások után a Zöldekkel és a liberális, piacpárti FDP-vel kezdett koalíciós tárgyalásokat. Vasárnap éjjel az FDP kivonult a tárgyalásokról, és áthidalhatatlannak bizonyuló ellentétekről beszélt. Elsősorban a migrációs kérdésekben, az energiapolitikában és a klímaváltozás esetében voltak nagyon eltérőek az álláspontok.