hirdetés

Alig bírta ki sírás nélkül a német kancellár. A németek „együtt sírnak” és gyászolnak a francia néppel – mondta a német kancellár, Angela Merkel elcsukló hangon.

Berlin, 2015. november 14. Angela Merkel német kancellár mély megrendülését fejezi ki Berlinben 2015. november 14-én hajnalban a Párizsban elõzõ este végrehajtott támadások miatt. A francia fõvárosban késõ este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legkevesebb 127 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

A New York Times szerint a láthatóan megindult kancellár azt mondta: Európa hosszú ideje a „legszörnyűbb éjszakát” élte át, és a párizsiaknak „az erőszak, a terror és a félelem rémálmát” kell megszenvedniük. „Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették.”

A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez – hangsúlyozta Angela Merkel. „Párizsban a szabadság ellen intéztek támadást, de a szabadság erősebb minden terrornál.” És mivel nemcsak Párizs ellen, hanem „mindannyiunk ellen” intéztek támadást, ezért „a választ is közösen fogjuk megadni” – hangsúlyozta Merkel.