hirdetés

Rekorderedménnyel, a küldöttek 100 százalékos támogatásával választották meg Martin Schulzot a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének. Igaz, egyedüli jelöltként indult.

 

FILE PHOTO: Martin Schulz, Socialist candidate for European Commission president of Germany's Social Democratic Party (SPD), gestures before a press briefing after Sunday's European Parliament election in Berlin May 26, 2014.    REUTERS/Thomas Peter/FilesA titkos szavazáson érvényesen voksoló 605 küldött mindegyike az egyedüli jelöltként induló politikusra adta le szavazatát. Martin Schulz ezzel új elnökválasztási rekordot állított be a több mint 150 éve működő párt történetében; az eddigi csúcstartó Kurt Schumacher volt, akit 99,7 százalékkal választottak meg elnöknek 1948-ban.

Martin Schulzot az elnökválasztás után – nyílt szavazáson – ugyancsak egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hivatalosan megtették a párt kancellárjelöltjének. Az Európai Parlament volt elnöke azt mondta: az egyöntetű és elsöprő erejű támogatás az első lépés a kancellári hivatal meghódítása felé vezető úton.