hirdetés

Mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani – mondta a német kancellár az Európai Néppárt madridi közgyűlésén tartott beszédében. Azaz Merkel szinte ugyanazt mondja már, mint pár hónappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, igaz, a németek kivitelezése talán finomabb és kulturáltabb lesz.

orbán gáspár

Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak – fogalmazott Angela Merkel.

A politikus beszélt annak fontosságáról, hogy a tagállamok között el kell osztani a terheket, igazságosan, de figyelembe véve az egyes országok lehetőségeit is. Kiemelte azoknak az országoknak a szerepét is, amelyek a válságövezetek szomszédságában hatalmas számú menekültet fogadnak.

Donald Tusk, az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: véget kell vetni annak a teljesen fölösleges vitának, hogy a migrációs válság kezelése során a külső határok védelme vagy az európai országok közötti szolidaritás kapjon-e nagyobb hangsúlyt. Tusk szerint e két eltérő felfogást ésszerű módon vegyíteni kell egymással.

Nem tehetünk úgy többé, mintha ez a nagy migrációs hullám olyasmi lenne, amit mi is akarunk, és mintha a nyitott határok jól átgondolt politikáját folytatnánk. A valóság ettől eltérő: elvesztettük a határaink megvédésének képességét. Másfelől viszont nem hajolhatunk meg a populizmus és az idegengyűlölet előtt, mert azt a politikai célt kell magunk elé tűznünk, hogy megerősítjük Európát a jobboldali szélsőséggel szemben – jelentette ki a lengyel néppárti politikus.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár – összhangban a kongresszus általános hangulatával – úgy foglalt állást a migrációs válság ügyében, hogy egyfelől az eddiginél hatékonyabban kell védeni az EU külső határait, másfelől több szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt az uniós tagállamoknak a migránsok elosztásakor. Szerinte jobban meg kell szervezni az érkezők regisztrálását abban az országban, ahol belépnek az EU-ba, valamint a menedékjogra nem jogosultak visszajuttatását a biztonságos harmadik országokba.