hirdetés

Németország nehéz szívvel gyászolja a müncheni lövöldözés áldozatait – mondta Angela Merkel kancellár Berlinben. A kancellár sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek, és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

München rendőrök, kommandósok

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az állam és a biztonsági szervek továbbra is mindent megtesznek minden Németországban élő ember szabadságának és biztonságának megóvásáért. A hatóságok mindent elkövetnek a müncheni eset feltárásáért és azért is, hogy kiderítsék, miként radikalizálódott a hétfői würzburgi iszlamista támadás „menekültként érkezett” elkövetője. Mindkét eset olyan helyen történt, ahol bármelyikünk lehetett volna, ezért mindenkit meg tudok érteni, aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz, és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e mondta a kancellár.

Ilyen helyzetekben bizakodással tölthet el a biztonsági szervek professzionális munkája és a lakosság segítőkészsége tette hozzá, kiemelve, hogy Münchenben a rendőrség és a mentők a legjobb értelemben véve a polgárok segítői és védelmezői voltak, a müncheniek pedig higgadtan reagáltak és segítettek a rászorulóknak, megnyitották otthonukat idegenek előtt. Éppen ez a szabadság és a kiállás egymásért adja Németország legnagyobb erejét hangoztatta Angela Merkel.

A külföldről érkezett támogató és részvétnyilvánító üzenetekről szólva hangsúlyozta, hogy sok barátunk van az erőszak és a terror elleni harcban.

Münchenben péntek este egy 18 éves iráninémet kettős állampolgár 9 embert agyonlőtt, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai. Pár nappal ezelőtt pedig Würzburg közelében hétfőn egy 17 éves, magát afgánnak mondó, bizonytalan személyazonosságú menedékkérő baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira. Allah akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira, négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rátámadt az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték. A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett.