hirdetés

Merkel beszéde alatt többen tüntettek a saját pártjából. Volt, aki Angela Merkel távozását követelte kis A4-es papíron. Mások a menekültek megállítását követelték hasonló pici lapokon. Angela Merkel ennek ellenére a CSU kongresszusán is elutasította a testvérpárt követelését a felső határ kijelöléséről a menekültekkel kapcsolatban.

merkel

Nem lehet egyoldalúan, „nemzeti” szinten megállapított felső határ bevezetésével megbirkózni a sok menekült miatt keletkezett kihívással – mondta Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke pénteken Münchenben a CSU kongresszusán, ismét elutasítva a bajor testvérpártnak azt a követelését, hogy Németország jelölje meg előre, mennyi menekültet fogad be jövőre.

Angela Merkel a CSU-s küldöttek többsége által udvariasan, de lelkesedés nélkül fogadott beszédben kiemelte, hogy csökkenteni kell a menekültek számát, de szerinte ezt csak azzal lehet elérni, ha egyszerre három szinten, nemzetállami, európai uniós és nemzetközi szinten tesznek érte.

A nemzetállami szintű intézkedésekről szólva összefoglalta a kormány eddigi menekültügyi reformintézkedéseit, egyebek között kiemelve, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőket minél gyorsabban haza kell szállítani, és rámutatva, hogy a bajor–osztrák határon jelentősen javult a helyzet, a menedékkérők beléptetése sokkal rendezettebben halad, mint akár néhány hete.

A válságkezelés európai uniós szintjével kapcsolatban kiemelte, hogy gondoskodni kell a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztásáról, a külső határok biztosításáról és az uniós menedékkérő központok, az úgynevezett hot spotok kialakításáról. Hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézményeknek nemcsak a menedékkérők regisztrációjában van szerepük, hanem a menekültként elismert kérelmezők elosztásában és az elutasított kérelmezők hazatelepítésében is.

A válságkezelés nemzetközi vetületeiről szólva hangsúlyozta, hogy meg kell osztani a válság terheit az EU és Törökország között, és az „illegális migrációt legális migrációval” kell felváltani. A nemzetközi közösségnek a válságot kiváltó okok megszüntetése céljából békét kell teremtenie Szíriában, küzdenie kell az iszlamista terror ellen, javítania kell a Szíria térségében élő menekültek helyzetét, Afganisztánban pedig biztonságos övezeteket kell kialakítania, hogy az ázsiai ország polgárainak ne kelljen elmenekülniük hazájukból.

A menekültválság a globalizáció és a digitalizáció folyamatának közepette jelentkező, „21. századi kihívás”, amelyet az uniós alapértékek, a szabadság és a szolidaritás megőrzésével kell kezelni. Ezt a célt pedig nem lehet elérni nemzetállami „bezárkózással és semmittevéssel” – mondta Angela Merkel.

A „megakihívással” úgy kell megbirkózni, hogy az Európai Unió ne szenvedjen el maradandó sérülést, és erősebben lábaljon ki a válságból, mint ahogy belekerült – emelte ki a német kancellár. Hozzátette, hogy „egyoldalú, nemzeti szintű” felső határra alapozott megoldástól eltérően az általa javasolt eljárással úgy lehet csökkenteni a menekültek számát, hogy az „mindenki érdekét” szolgálja.

Angela Merkel jóval kevesebb és rövidebb ideig tartó tapsot kapott a nagyjából ezer CSU-s küldöttől, mint ahogy az eddig megszokott volt a pártszövetség történetében az ilyen helyzetben, azaz a testvérpárt elnökének kongresszusi köszöntője közben.

Számos küldött a CDU/CSU ifjúsági szervezetének bajor tagszervezete (Junge Union Bayern) által készített transzparenseket emelt a magasba. Több különböző transzparens volt látható, az egyiken az állt, hogy „Korlátozzuk a bevándorlást”, egy másikon pedig az, hogy „Vezessük be a tranzitzónákat”. Az egyik küldött két A4-es papírlapot maga elé tartva tiltakozott, a lapokon öles nyomtatott betűkkel az állt, hogy „Merkel, kifelé” (Merkel raus).

A kancellár a beszédét azzal kezdte, hogy szívesen jött el a testvérpárt kongresszusára. Erre az egyik küldött a Spiegel Online hírportál szerint azt mondta: „ez volt az első hazugság”.

Angela Merkel beszéde után Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke felment hozzá a színpadra, átvette tőle a szót és gratulált neki kancellárrá választása tizedik évfordulója (november 22.) alkalmából. Mint mondta, az utóbbi tíz év tíz nagyon jó év volt Németországnak. Ugyanakkor Horst Seehofer a testvérpárt elnökének jelenlétében leszögezte, hogy a CSU továbbra is ragaszkodik a felső határ kijelöléséhez. A küldöttek ezt viharos tapssal jutalmazták. Hozzátette: az ügyben további egyeztetések következnek, és reményei szerint sikerül közös álláspontot kialakítani a menekültválság kezeléséről.

„Angela Merkel és Horst Seehofer eddig mindig talált megoldást. Ha ez a mottód, kedves Angela, akkor szívesen látunk” – mondta a CSU elnöke. A CSU kongresszusa szombaton folytatódik, a második, befejező napon beszédet mond Horst Seehofer és tisztújítást tartanak az elnökségben. A pártelnöki tisztségre Horst Seehofer az egyedüli jelölt.