hirdetés

A német kancellár, Angela Merkel élesen bírálta a muszlimok befogadását elutasító országokat. Azaz a német politikus továbbra is kitart a menekültek védelme mellett.
Berlin, 2015. november 14. Angela Merkel német kancellár mély megrendülését fejezi ki Berlinben 2015. november 14-én hajnalban a Párizsban elõzõ este végrehajtott támadások miatt. A francia fõvárosban késõ este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legkevesebb 127 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)Kiállt az elmúlt hónapokban követett menekültpolitikája mellett vasárnap Angela Merkel, és élesen bírálta azokat az európai országokat, amelyek kijelentik, hogy nem fogadnak be muszlim menekülteket. A német kancellár az ARD televíziónak adott interjújában ragaszkodott a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszerhez is.
A német közszolgálati tévé Tudósítás Berlinből című műsorában Merkel reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagjai megegyezésre jutnak majd a migrációs válságból adódó, megoldásra váró kérdésekről, köztük arról, miképp osszák el igazságosan a menedékkérőket az unió 28 tagországa között.

A maga részét mindenkinek meg kell tennie – mondta –, ugyanakkor nem zárta ki, hogy egyes országok kevesebb migránst fogadjanak be, ha ehelyett pénzügyileg nagyobb szerepet vállalnak.

A megoldás mikéntjének kérdésében van néhány ország, amely nem annyira akar ebben részt venni, és mások, akik nyitottak – mondta a Német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető politikus.

Az azonban nem fog menni – hangsúlyozta –, hogy egyes országok kijelentik, hogy egyáltalán nem akarunk muszlimokat az országunkban. Függetlenül attól, hogy az humanitárius szempontból szükséges-e vagy sem. Erről továbbra is beszélni kell – mondta.

Az EU és Törökország által kötött menekültügyi megállapodást minden partnerország helyesnek és fontosnak nevezte – fűzte hozzá Merkel, aki az elmúlt napokban az EU számos kételkedő állam- és kormányfőjével folytatott tárgyalásokat.

A kancellár kijelentette, hogy a törökországi puccskísérletet követő fejlemények ellenére folytatni kell Ankarával a tárgyalásokat.

Ha az emberek nem beszélnek egymással, hanem mindig csak egymásról, az a diplomáciában a legtöbb esetben semmilyen különösebben jó eredményre nem vezet – mondta.

A tárgyalások és az újabb és újabb találkozók a török politikusokkal fontosak – mondta, de nem tett említést egy esetleges törökországi látogatásáról.

Merkel jogosnak mondta, hogy a török vezetés elvárta a puccs elítélését. Másfelől örömét fejezte ki afelett, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök hajlandó beszélni arról, hogyan bánjanak a puccs után bebörtönzött emberekkel.

A kancellár, akinek a török származású német állampolgároktól nagyobb lojalitást sürgető kijelentését sok bírálat érte az elmúlt napokban, most kifejtette, abból indul ki, hogy a Törökországban kialakult konfliktust, nem (…) szabad Németországba behurcolni.

Szavaival nyilvánvalóan arra utalt, hogy a július 15-i törökországi puccskísérlet óta feszültségek keletkeztek a németországi török közösségen belül Erdoğan elnök, illetve a puccsért Erdoğan által felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hívei között.

A CDU élén álló Merkel az ARD-nek adott tv-interjúban továbbra is nyitva hagyta azt a kérdést, hogy versenybe száll-e újra a kancellári címért a jövő év őszén esedékes szövetségi választásokon. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a megfelelő időben meghozza az erre vonatkozó döntést.

A dpa német hírügynökség előzőleg kormányzati és pártkörökre hivatkozva azt írta, hogy Merkel legkorábban a december eleji esseni pártkongresszuson ismerteti döntését, míg a Der Spiegel című hetilap arról számolt be, hogy csak 2017 tavaszán van kilátás erre.