hirdetés

A hesseni tartományi választás rossz eredményei után Angela Merkel a CDU elnökségének hétfői ülésén bejelentette: a decemberben esedékes pártkongresszuson nem indul újra a CDU elnöki posztjáért. De 2021-ig ő marad a kancellár.

 

merkelSokan pezsgőt nyitottak és ujjonghattak, amikor meghallották, hogy Angela Merkel nem indul a CDU elnöki posztjáért decemberben. Sőt a politikai életből sem kér többet. Sokan bukásról beszélnek de ez így nem igaz, hisz Merkel 2021-ig Németország kancellárja marad. Azaz ez egy tökéletes húzás volt a német politikusnak. Hogy mire? Hát, hogy háttérbe lépjen és kikerüljön a támadások középpontjából.

A kancellár kizárta azt is, hogy ezután az Európai Unióban akarna bármilyen posztot vállalni. Sajtóértesülések szerint Merkel beszédét a jelenlévők álló tapssal fogadták.

Az elnökségi ülés utáni sajtótájékoztatón Merkel arról is beszélt, hogy amennyiben előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indulna újra a kancellári tisztségért.

Merkel nem titkolta, hogy már a nyári parlamenti szünet előtt eldöntötte, nem indul újra a pártelnökségért. Hozzátette, hogy semmilyen módon nem akar beleszólni utódja kiválasztásába a párt élén. Szerinte a párt irányításának átadásában sokkal több a lehetőség, mint a veszély, és az a cél, hogy a CDU kormányon maradva tudjon megújulni. Azt mondta, hogy őt terheli a végső felelősség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség, új fejezetet kell nyitni.

Mint ismeretes a vasárnapi hesseni tartományi választásokon a Kereszténydemokrata Unió a CDU jelentős kudarcot vallott. Merkel pártja már a tavalyi Bundestag-választáson is rossz eredményt ért el: 8 százalékpontot veszített. Negyedik kormányát egy elvetélt próbálkozás után több hónap után sikerült csak összekovácsólnia.