hirdetés

Magyar csirke botrány Ukrajnában. Mintegy 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került az ukrán piacra az ukrán főügyészség szerint, amely büntetőeljárást is indított az ügyben. A felelősöket hamarosan őrizetbe is veszik.

 csirke

A kijevi főügyészség sajtószolgálatának közlése szerint egy állampolgári bejelentés alapján kezdtek vizsgálatot a magyar fertőzött csirkék ügyében, az ügy jelenleg még nyomozati szakaszban van így arról sem adtak tájékoztatást az illetékesek,hogy hány embert hallgattak ki, hány embert vettek őrizetbe és melyik magyar cég szállította a szalmonellás csirkéket Ukrajnába.

 

Az ukrán sajtóban megjelentek szerint egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy egy magáncég olyan Magyarországon előállított darabolt csirkét dobott piacra Ukrajnában, amelyben kimutatták az említett kórokozók jelenlétét. Az ügyészség egyelőre nem fedte fel sem a beszállító, sem az előállító vállalat nevét. A közlés szerint az importőr vállalat felelős vezetői ellen veszélyes termék forgalomba hozatala és hamisítás vádjában indítottak eljárást.

 

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: az említett ügyről a magyar szaktárcának nincs semmilyen hivatalos információja. A szóban forgó üggyel kapcsolatban a magyar állategészségügyi hatósághoz hivatalos megkeresés nem érkezett.