hirdetés

Eljárás indult Milánó főpolgármesterei ellen. A milánói Scala ugyanis bizonyíthatóan megmérgezett több embert is. Így bizony felelősségre vonhatják a városvezetőket egy tűzoltó, egy színpadtechnikus és egy opera-énekesnő haláláért. A milánói ügyészség 11 ember ellen indított eljárást.

milanoi_scala

A milánói ügyészség 11 ember, köztük négy volt főpolgármester ellen indított eljárást azzal összefüggésben, hogy legkevesebb hét halálos áldozatot követelt az azbeszt az észak-olasz nagyváros világhírű operaházában, a La Scalában az 1970-es évek közepe és 2002 között.

Az eljárás alá vont polgármesterek 1976 és 1997 között irányították a várost, és azzal gyanúsítják őket, hogy a La Scala elnökeként kötelességszegést követtek el, nem gondoskodtak elvárható gondossággal az operaház személyzetének egészségéről. Az elkövetkező hetekben hallgatják ki őket – közölte a La Stampa című olasz lap. A vizsgálat kiterjed Carlo Fontana volt intendánsra és több technikai igazgatóra is. A rákkeltő azbesztet hőszigetelésre használták a színházban.

A vizsgálóbírák szerint „biztosan” azbeszt okozta megbetegedésre vezethető vissza többek közt egy tűzoltó, egy színpadtechnikus és Edith Martelli opera-énekesnő halála.

A 2002 és 2004 közötti felújítás során minden azbesztet eltávolítottak az operaház épületéből.