hirdetés

Napokon belül hazaszállítják az Iszlám Állam támogatóit és a brit radikális iszlamista szónokot. A két angol férfit, akik engedély nélkül szöktek meg a szigetországból, sima utasszállító géppel viszik haza Angliába. Mint ismeretes, az IÁ két támogatóját, illetve radikális szónokát a magyar lökösházi járőrök fogták el, teljesen véletlenül, miután nem tudták magukat rendesen igazolni a Bukarestbe tartó vonaton.

iszlám szó 2

Sima hétköznapi utasszállító gépen fog hazautazni, természetesen rendőri őrizetben a két kiadatási őrizetben lévő brit férfi, akik egyrészt támogatták az IÁ szervezetét. Emiatt kaptak is börtönbüntetést és mellékbüntetésként egyfajta angliai házi őrizetet, azaz tíz évig nem hagyhatják el a szigetország területét. Másrészt egyiküket az IÁ radikális hitszónokának tartják Angliában. Ennek ellenére kereket oldottak, és csak a Bukarestbe tartó gyorsvonat szemfüles magyar rendőreinek köszönhető, hogy elfogták a szökésben lévő angolokat.

A két brit nem tudta magát rendesen igazolni, ráadásul menet közben Interpol-körözést adtak ki ellenül. Így  kiadatási letartóztatásukat csütörtökön rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A két angol helyzetéről az Igazságügyi Minisztérium már tájékoztatta a briteket, akik a kölcsönös jogsegélyszerződés alapján járnak el, azaz napokon belül a Liszt Ferenc repülőtéren átadják a brit hatóság képviselőinek a két angolt, akik az IÁ támogatói és szimpatizánsai.

Simon Jonathan Keeler és Trevor Brooks a brit terrorellenes törvények alapján nem is hagyhatta volna el az Egyesült Királyság területét.

A két férfi az angol sajtó szerint rendszeres résztvevője és szónoka volt dzsihádista megmozdulásoknak. A jamaicai származású Brooks egy nappal 18. születésnapja után tért át az iszlám hitre, majd a hírhedt iszlamista hitszónok, a ma már Amerikában életfogytiglani börtönbüntetését töltő Abu Hamza befolyása alá került. Később Afganisztánban és Pakisztánban is járt, ahol állítólag terrorista kiképzésben részesült.