hirdetés

Nem repülnek angol gépek Sarm es-Sejk repteréről. A brit külügyminiszter szerint ugyanis jelentős a valószínűsége annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját, amelyben több mint kétszáz turista és a gép személyzete vesztette életét. Az egyiptomi turizmusnak így rendesen betett az ISIS.

orosz gép 2

A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel. A brit külügyminisztérium módosította utazási útmutatóját is, felszólítva a brit állampolgárokat arra, hogy a legszükségesebb eseteket leszámítva ne látogassanak Egyiptomba, azaz Sarm es-Sejkbe.

Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját „jelentős eséllyel” robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe.

A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést.

Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között „igencsak elképzelhető” egy robbanószerkezet detonációja.

Hammond külügyminiszter szerdai éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy brit repülésbiztonsági szakértők megvizsgálták Sarm es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és a kormány ennek alapján döntött „nagy sajnálkozással, nagyon nem szívesen” a brit állampolgárok utazásaira vonatkozó útmutatás módosításáról. Hammond hozzátette: mostantól nem indulnak Nagy-Britanniából utasszállító repülőgépek az egyiptomi üdülőhelyre.

Az üdülővárosban lévő és ott tartózkodó briteket a brit kormány az egyiptomi hatóságokkal és a légitársaságokkal együttműködésben hazaszállítja.

Becslések szerint jelenleg hozzávetőleg kétezer brit turista tartózkodhat a térségében. A brit külügyminiszter elnézést kért a brit turistáktól. Közölte: tudja azt is, hogy mindez „milyen óriási” hatással lesz az egyiptomi gazdaságra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a brit állampolgárok biztonságát minden egyéb megfontolás elé helyezi, „érje ezért bármilyen kritika”.