hirdetés

Akár félszáz halott is lehet. Jelenleg  tizenkilencre emelkedett a moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma. A baleset közép-európai idő szerint reggel történt a moszkvai metró Arbatszko-Pokrovszkaja, keleti-északnyugati vonalán. Az ügyben egy váltókezelőt már őrizetbe vettek a moszkvai nyomozók, akit a tömegszerencsétlenség okozásával gyanúsítanak.

A szerelvény három vagonja siklott ki, közülük egy súlyosan megrongálódott. A tévé felvételek szerint olyannyira, hogy ezért nem tudják kiemelni a halottakat. A szerencsétlenség következményeinek felszámolása is több órát vesz még igénybe, és a szakemberek nem tudják megmondani, hogy a közlekedést mikor tudják helyreállítani ezen a metróvonalon. Először két, majd öt halottról beszéltek, később Pjotr Birjukov moszkvai főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy 15 ember vesztette életét. Ám A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója arról számolt be, hogy a mentőegységek a szétroncsolódott metrókocsiban 12 embert láttak, akik már nem mutattak életjelet. Őket még nem tudták kiemelni.
A halálos áldozatok az első kocsiban utaztak. Georgij Goluhovnak, a moszkvai főpolgármesteri hivatal egészségügyi főosztályvezetőjének közlése szerint 123 sérült utast vittek kórházba, akiknek fele súlyos állapotban van. A balesetet követően eddig 161 ember fordult orvosi segítségért. Az utasok egy része saját lábán hagyta el a metrót, de sokukat csak a katasztrófavédelem mentőegységei tudták a felszínre hozni.
Moszkvában évek óta nem volt példa ilyen súlyos metróbalesetre, bár március 21-én ugyanezen a vonalon a Scsolkovszkaja és a Partyizanszkaja nevű állomások között körülbelül 600 utast kellett kimenteni, amikor a metrószakaszt elöntötte a víz. A balesetben az orosz fővárosi csatornázási művek egy munkatársa meghalt.
Két éve, 2012. június 5-én Moszkva központjában, a Bibliotyeka imenyi Lenyina és az Ohotnij rjad nevű metróállomások közötti szakaszon kigyulladt egy elektromos kábel. Az ott keletkezett füst miatt 4500 utast kellett kimenteni, több mint 50-en szenvedtek füstmérgezést és egyéb sérüléseket.