hirdetés

A WC papír Miamiban is hiány. Önkéntes alapon azonban már működnek a szűrősátrak a nagy bevásárlóközpontoknál, ami igazi amerikai összefogást mutat. Ami a vírussal fertőzöttek számát illeti Florida Állam az Egyesült Államokon belül, úgy tünik egyenlőre, hogy időben reagált, így a számadatok nagyjából a magyar helyzettel azonosak ( természetesen a lakosság számhoz viszonyítva). Így a jelen cikkem írása közben lépte át az
1000 fertőzöttet a számláló. Ebből 70 a külföldi személy.

 

Utolsó bejelentkezésemkor még azt írtam, hogy kissé felelőtlenek az emberek, és főleg a fiatal és pont a tavaszi szünetre mindenhonnan ideözönlött diákok nehezítik a járvánnyal küzdő hatóságok életét a tengerparton rendezett party-k által. Nos mára a helyzet drámai változást vett!

A teljes partszakasz kiürült, és ez csak részben köszönhető a rendőrség és a helyi önkéntesek áldozatos munkájának ( hiszen a privát partszakaszra jelenleg nincs ráhatásuk, itt még nincs rendkívüli állapot) de a lakosság látva a Kaliforniából, New York-ból érkező híreket, képeket magától is kezdi belátni, komolyra fordult a helyzet az Egyesült Államokban is.

Mivel Floridában rendkívül sok olasz él, az példájuktól azért mindenki retteg, ami szintén visszatartó erő.

Így mára a Miami Metro kisértet metróvá váltva üresen rója a köröket, és a tengerpart is több száz km-en üresen áll. A járőrözés azért folyamatos, még véletlenül se essen kísértésbe senki. Kihaltak az utcák is, elvétve látni csak kutyát sétáltató embereket, vagy futókat ( a futás itt rendkívül népszerű). Pedig az idő csábító 25-30 fok között mozog a hőmérséklet és a napokban eső sem volt.

Ami az intézkedéseket illeti, szinte paralel a magyaréval.

Az éttermekbe beülni nem lehet, de a kiszállítás zavartalan. Az élelmiszer üzletek nyitva vannak – de csak szigorúan este 8-ig. Ami az ellátást illeti, nos az bár zavartalan, de a hús bizony délutánra itt is hiánycikk. Maszk, kézfertőtlenítő itt ugyanúgy nincs mint otthon, és érdekes módon a WC papír itt is hiánycikk ( ezt a rejtélyt soha sem fogom megfejteni, miért kell éves mennyiséget spejzolni ), szinte az egész világon, újságíró kollégáktól tudom, hogy Londontól, Párizson át Budapestig, és most már az Egyesült Államokban is hiány alakult ki a kétségkívül fontos WC papírból, de azért a tonna számra történő vásárlása ( miközben a COVID 19 nem jár hasmenéssel ) mindenképpen egy érdekes kisérő jelenség. A gazdasági intézkedések még kissé akadoznak, egyenlőre csak annyit lehet tudni, egyszeri 1000 USD-t kap minden állampolgár, de sem azt, hogy mikor sem azt, hogy milyen konkrétumok szerint nem tudni.

Bármennyire is furcsa, mivel itt is minden a vírusról szól, az itteni sajtó pontosan tud az európai helyzetről, intézkedésekről. Ebből adódik, hogy igen elismerően vélekednek a magyar intézkedésekről, a törlesztések befagyasztásáról éppúgy mint az adózási, munkavédelmi intézkedésekről ( nemcsak az Orbán kormányhoz pozitívan álló Trump adminisztráció és szimpatizáns, de általánosságban is gratulált már nekem „ a miniszterelnökömhöz” néhány egyszerű floridai polgár is, aki hallott valamelyik Tv-ből a témáról, ami engem őszintén meglepett, figyelembe véve, hogy 10-15 éve még az is gondot okozott sokaknak, hol is van Magyarország).

Ami nagyon pozitív és ellentétes a magyar gyakorlattal:

A privát szféra összefogott a kormányzattal és elindul a szűrés önkéntes alapon drive-thru módon. A legnagyobb élelmiszer és gyógyszertárak ( WALLMART, Walgreens, CVS stb) mellett sátrakat állítanak föl, ahová a kocsival beguruló amerikai ÉS NEM AMERIKAI is

teszteltetni tudja magát. Az elindulás ugyan döcög, és pontos árakat sem tudni, de a hatása mégis nyugtatólag hatott

az itteniekre.

 

Nem ilyen pozitív a helyzet azonban más államokban…. New York- ban a helyzet immár katasztrofális, küszöbön a rendkívüli állapot és a teljes kijárási tilalom. Egyes becslések szerint az olasz helyzetnél is rosszabb ami a világ pénzügyi központjára, a mindig nyüzsgő de

most kísértetváros New York – ra vár. Talán csak egy árnyalattal jobb a helyzet Kaliforniában, ott azonban már ma éjféltől életbe

lép a kijárási tilalom.

 

Amennyiben tudok ezekről a súlyos helyzetbe került államokról több konkrétumot azt meg

fogom osztani az olvasókkal azonnal. A cikk végére még egy érdekesség. Amerika immár nemcsak a külföld elől kezd bezárkózni…

Texas fontolgatja, hogy EU-s mintára lezárja határait. A külföldiek előtt ezt már megtették szövetségi szinten. Lehet most a többi amerikai állam előtt is bezárodnak Texas kapui, a törtélem folyamán először.

 

Az államok – ki is fakadt New York, mely szerint a beszerzésekben a többi állammal kell küzdenie – kezdenek bezárkózni, a saját államukat előtérbe helyezni. Ma mondta egy itteni benzinkutas: „ Előbb Florida, aztán jöhetnek a többiek, nem örül senki sem itt most hogy sok New York-i lejött ide a vírus elöl..” Az ilyen mondatok ismeretlenek voltak eddig az Egyesült Államokban.

Ma még senki sem tudja megjósolni mit hoz az elkövetkező hét, hetek, hónapok, mindenesetre azt már most tudni lehet: Heroitikus küzdelem jön a vírussal. Minden egyéb hozadéka megjósolhatalan…..

( szerző: Horváth Szabolcs, Miami )