hirdetés

Megúszta a kivégzést. Szabadon engedtek egy 30 éve ártatlanul elítélt férfit az Egyesült Államokban, az alabamai Birmingham börtönéből. Ray Hintont azért ítélték el anno ügyvédje szerint, mert nem volt pénze jó ügyvédre és jó szakértőre.

 r.hinton

A most 58 éves afroamerikai Ray Hinton péntek reggel hagyta el a Jefferson megyei börtönt. Miután megölelte családtagjait csak annyit mondott, hogy „köszönöm Jézus”. A férfit 1985-ben ítélték el két gyorséttermi vezető meggyilkolásának vádjával. Az ügyészségnek Hinton ellen a gyilkosság helyszínén talált két pisztolygolyó volt az egyetlen bizonyítéka. A modern kriminalisztikai vizsgálat azonban megállapította, nem bizonyítható, hogy az emberéletet kiontó golyók Hinton otthoni revolveréből származtak volna.

Minden nap imádkoztam és tegyék ezt most önök is és az áldozatok hozzátartozói is, hogy az igazi gyilkost vagy gyilkosokat mielöbb megtalálják-mondta Hinton.

Jelenlegi ügyvédje, Bryan Stevenson szerint a probléma gyökere az volt, hogy Hinton korábbi jogvédője egy hozzá nem értő, alacsony díjjal dolgozó ballisztikai szakértőt vett igénybe, akinek a véleményén még a esküdtszék tagjai is kuncogtak a 30 évvel ezelőtti tárgyaláson.

Stevenson 16 évvel ezelőtt győződött meg Hinton ártatlanságáról, amikor is átvette az ügyet. „Egy szegény ember volt, akit azért ítéltek el, mert nem volt elég pénze igazának bizonyítására” – mondta.